Lovas rendőrök csaptak össze klímatüntetőkkel Lützerathnál, Greta Thunberget meglökdösték

2023. január 15. – 10:08

Lovas rendőrök csaptak össze klímatüntetőkkel Lützerathnál, Greta Thunberget meglökdösték
Fotó: Remko de Waal / ANP via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrség tagjai szombaton a németországi Lützerathnál, ahol napok óta tartanak a tiltakozások a kiürített falu ledózerolása és lignitbányává alakítása ellen – írja a Tagesspiegel. A rendőrség egy ponton elveszítette az irányítást, verekedés alakult ki, és a tüntetők áttörték a rendőrsorfalat.

Szombaton Németország különböző részeiből több mint tízezer tüntető érkezett Lützerathba, hogy a kiürített település lerombolása és bányává alakítása ellen tiltakozzon. A megmozduláson Greta Thunberg is beszédet mondott, szerinte abszurd, hogy 2023-ban ilyenek történnek.

A beszédek után a tiltakozók a rendőrségi kordonon keresztül megpróbáltak a bányához jutni, több ezer ember áttörte a rendőrsorfalat. A zuhogó esőben a rohamrendőrök egy ponton elveszítették az irányítást, egy ló pánikolni kezdett, levetette a lovasát, és irányítás nélkül szaladt át a tömegen.

A területen ezután káosz alakult ki, a rohamrendőrök és a tüntetők között spontán verekedések indultak. A tiltakozók sárral dobálták a rendőröket, mindkét oldalon többen megsebesültek.

A rendőrök a következő órákban megpróbálták kiüríteni a területet, de a tüntetők erőfölénye miatt ez nem sikerült. Egy ponton Greta Thunberget is meglökdösték a rendőrök, ami ezen a videón látható:

A tüntetők végül a bányát védő drótkerítésig jutottak, amit a rendőrök védtek. A tiltakozók egy része este hazaindult, egy kis kemény mag többször megrohamozta a drótkerítést, de vízágyú és paprikaspray bevetésével visszaverték őket. Sok tüntetőt a helyszínen őrizetbe vették.

Lützerathnál napok óta tartanak a tüntetések, kedden és szerdán kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket a klímatüntetők. A Deutsche Welle helyszínről készült videója ezen a linken nézhető meg.

Frissítés: a rendőrség tájékoztatása szerint a szombati eseményekben több mint 70 rendőr sérült meg, nagy részük verekedés közben, kisebb részük a sárba beleragadva. Vasárnap déli hírek szerint a faluban már csak körülbelül 20 aktivista tart ki, ketten egy alagútban barikádozták el magukat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!