Újabb adag minősített irat került elő Joe Biden könyvtárából

2023. január 15. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig ismerteknél több titkosított dokumentumot találtak Joe Biden ügyvédei az elnök delaware-i otthonában – ismerte el szombaton a Fehér Ház.

A Guardian Richard Sauberre, a Fehér Ház ügyvédjére hivatkozva írja, hogy Biden magánkönyvtárának átkutatása során összesen hat oldalnyi titkos dokumentumot találtak, miközben korábban azt állította az elnöki hivatal, hogy csak egyetlen oldalról van szó.

A dokumentumügy azzal kezdődött, hogy először titkosított iratok találtak a washingtoni Penn Centerben található irodában, amelyet Joe Biden még elnöksége előtt használt, majd a nyomozók az elnök garázsában is minősített iratokra bukkantak.

Sauber a legújabb dokumentumok megtalálásának körülményeiről azt közölte, az Igazságügyi Minisztérium vele lévő tisztviselői azonnal birtokba vették őket. Korábban azt nyilatkozta, a Fehér Ház „bízik abban, hogy egy alapos felülvizsgálat során kiderül: ezek a dokumentumok véletlenül kerültek rossz helyre”, és az elnök és ügyvédei azonnal cselekedtek, amikor felfedezték ezt a hibát.

Ez azonban nem ad magyarázatot arra, miért várt két napot az elnöki hivatal azzal, hogy pontosítsa a nyilvánosság előtt a Bidennél talált minősített dokumentumok számát. A Fehér Ház máris vizsgálatnak néz elébe, amiért több mint két hónapot várt azzal, hogy egyáltalán elismerje a Biden irodájában elsőként megtalált iratok felfedezését.

A két helyszínen összesen már legalább húsz olyan iratot foglaltak le, amelyeknek nem kellett volna ott lenniük Bidennél – összegzett a Guardian. Ebben már az 10 szigorúan titkos papír is benne van, amelyeket a Pennsylvania Egyetem Biden Center for Diplomacy nevű thinktank kutatóközpontjában találtak – mondta a CBS Newsnak szombaton egy, a vizsgálatra rálátó szövetségi bűnüldözési tisztviselő.

A Fehér Ház aktuális álláspontja, hogy a különleges ügyész vizsgálata „ki fogja mutatni, hogy ezek a dokumentumok véletlenül kerültek rossz helyre”, „hiba történt”, melynek hátterében az állhat, hogy sietve pakoltak össze Biden alelnöki irodájában Obama ciklusának végén, Trump stábjának érkezése előtt.

A dokumentumügy párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump volt elnök ellen is vizsgálat folyik egy hasonló, de súlyosabb ügyben. Trump ugyanis több ezer, köztük sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot tartott magánál, és ezek egy része atomtitkokat is tartalmazhatott. A papírokat nem is állt szándékában visszaadni, azután derült ki az egész, hogy az FBI házkutatást tartott Trump floridai birtokán. Trump ezután végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt.

Jelenleg Trump és Biden ügyében is különleges ügyészek folytatnak vizsgálatot az igazságügyi minisztérium kérésére. A kongresszus alsóházában többségben lévő republikánusok pénteken bejelentették, hogy az igazságügyi bizottság is vizsgálatot indít Biden ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!