127 milliárd dollárnyi kár keletkezett Ukrajnában a háború miatt

2023. január 14. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázió miatt az ukrán polgári és kritikus infrastruktúrában keletkezett kár meghaladta a 127 milliárd dollárt, írja az Telex az MTI-re hivatkozva. Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról tartott ülésén úgy értékelte, hogy Ukrajna helyreállítása az egyik legnagyobb beruházási projekt lesz.

„Ukrajna Európa legnagyobb építkezési területévé válik, ami széles körű lehetőségeket biztosít a nemzetközi partnerek számára a legjobb gyakorlatok alkalmazására a tervezés, az építőipar és a technológiatranszfer területén” – mondta.

Egy orosz rakéta által hagyott kráter a Kijev megyei Koroljov településen január 14-én – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Egy orosz rakéta által hagyott kráter a Kijev megyei Koroljov településen január 14-én – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Legutóbb épp szombat reggel érte támadás a kijevi infrastruktúrát. Négy robbanás rázta meg szombat reggel 9 óra körül az ukrán fővárost. A hatóságok felszólították a város lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Twitteren azt írta, a robbanások az ukrán főváros Dnyiprovszkij kerületében, a Dnyipro folyó keleti partján hallatszottak.

A legutóbbi harcokat követően egyébként az ENSZ emberi jogi hivatala, az OHCHR 18 096 civil áldozatot igazolt az ukrajnai háború kezdete óta. „Ez 6952 halottat és 11 144 sebesültet jelent” – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban. Hozzátette, hogy „a tényleges számok valószínűleg jóval magasabbak”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!