Az ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajna ténylegesen már a NATO tagja

2023. január 13. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna mint ország, és Ukrajna fegyveres erői a NATO tagjává váltak. De facto, nem de jure [törvény szerint]. Mert vannak fegyvereink, és értjük, hogyan kell használni őket” – mondta a BBC-nek adott interjújában Olekszij Reznyikov. Az ukrán védelmi miniszter azzal indokolta kijelentését, hogy a nyugati országok – amelyek egykor attól tartottak, hogy a katonai segítségnyújtást Oroszország eszkalációnak tekintheti – megváltoztatták „gondolkodásmódjukat”. „Ez az aggodalom az eszkaláció következő szintjével kapcsolatban számomra valamiféle protokoll” – mondta Reznyikov.

Reznyikov azt mondta, biztos benne, hogy Ukrajna megkapja a régóta várt fegyvereket, köztük tankokat és vadászgépeket, mivel úgy tűnik, Ukrajna és Oroszország is új offenzívákra készül tavasszal.

Ukrajna hivatalosan szeptember 30-án adta be NATO-csatlakozási kérelmét, azután, hogy délután Oroszország annektálta Ukrajna négy, általa korábban elfoglalt megyéjét. Akkor Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is azt mondta, szerinte Ukrajna „de facto” már a NATO felé vezető útjának végére ért.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!