Amerikában felmerült a gáztűzhelyek betiltása, miután egy tanulmány 650 ezer asztmás gyerekkel hozta összefüggésbe

2023. január 12. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Összefüggést talált a gáztűzhely használata, és a gyerekkori asztma kialakulása között egy új amerikai tanulmány. A kutatók arra jutottak, hogy a gáztűzhelyek használata során keletkező égéstermékek hosszú távon komoly hatással vannak a gyerekek egészségére, úgy számolnak, hogy a gyerekkorban kialakuló asztmás esetek 12 százalékában játszhat szerepet ez, és kb. 650 ezer amerikai gyerek úszta volna meg a betegséget, ha gáz helyett elektromos tűzhelyet használ a családjuk. A hivatalos adatok szerint az USA-ban nagyjából 25 millió asztmás él, ebből 5 millió körüli a 18 év alattiak száma.

Az adat elég mellbevágó ugyan, de valójában nem új: egy 2018-as ausztrál kutatás, és egy új, EU-s adatokat vizsgáló holland tanulmány is hasonló következtetésekre jutott. Az asztma kockázatának emeléséért elsősorban olyan égési melléktermékek okolhatók, mint a nitrogén-dioxid, a szén-monoxid és a metán. A tanulmány szerzői hozzáteszik, hogy a gáztűzhely használata ezzel együtt is sokkal kevésbé káros, mint a szén- vagy a fatüzelés; illetve hogy a kockázat jelentősen csökkenthető egyszerűen a szellőzés megoldásával.

A tanulmány még tavaly decemberben jelent meg, de csak akkor robbant be a közbeszédbe Amerikában, amikor egy Bloombergnek adott interjúban Richard Trumka, az egyik amerikai állami fogyasztóvédelmi szervezet, a US Consumer Product Safety vezetője megemlítette, hogy

a tanulmány eredményeinek hatására a gáztűzhelyek betiltásának javaslatát fontolgatják.

Amúgy ez sem lenne egészen új, vagy példa nélküli dolog, a híres egyetemi város, a kaliforniai Berkeley már 2019-ben betiltotta az új építésű házaknál a gáz bevezetését – igaz, ezt még nem egészségügyi, hanem környezetvédelmi okokból. (Tegyük hozzá, hogy egy mediterrán klímájú városról van szó, ahol télen sem megy a napi átlaghőmérséklet 10 fok alá, fagyni pedig szinte soha nem szokott, tehát a fűtés nem olyan központi kérdés, mint például Magyarországon.) Azóta hasonló tiltásokat vagy korlátozásokat vezettek be olyan nagyvárosokban is, mint San Francisco vagy New York.

Az interjúban Trumka leszögezte, hogy csak az új gáztűzhelyek eladására és üzembe helyezésére gondolnak a tiltással kapcsolatban, nem a már meglevőekre; sőt, maga Joe Biden is reagált, és azt mondta, hogy a kormány nem támogatja a gáztűzhelyek betiltását. Ez sem akadályozta meg a politikai botrány kirobbanását. Republikánus politikusok és véleményvezérek a liberálisok és konzervatívok közti kultúrharc részeként igyekeznek keretezni az egész történetet, mondván, a kormány el akarja venni az amerikaiak szabadságjogait, és a benzines autók, illetve a fegyverek után ez a legújabb támadási front. Több republikánus vezetésű állam már előzetesen olyan törvényeket hozott, ami megtiltja a városoknak a gázhasználat bármilyen korlátozását. A demokraták szerint mindez azt mutatja, hogy a republikánus párt az olaj- és gázipari lobbi zsebében van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!