Harry herceg: A feleségemnek és nekem el kellett menekülnünk a hazámból

2023. január 9. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Harry herceg szerint „nagyon sok mindenre nincs magyarázat” néhai édesanyja, a negyedszázaddal ezelőtt elhunyt Diana hercegnő halála körül. Harry, III. Károly király és Diana 38 éves másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája az ITV brit kereskedelmi televíziónak adott interjúban beszélt erről.

Azt mondta: évekkel édesanyja halála után kérte, hogy autóval, ugyanolyan sebességgel vigyék át őt azon a párizsi alagúton, amelyben Dianát a végzetes autóbaleset érte. Szerinte az aluljáróban szinte „fizikai lehetetlenség”, hogy bárki elveszítse uralmát járműve felett, még akkor is, ha előtte lehajtott egy-két italt. Ez alól csak az jelent kivételt – idézi a beszélgetést az MTI –, ha a sofőrt valami teljesen elvakítja, mondta, hozzátéve: „rengeteg olyan dolog van a baleset körül, amely magyarázat nélkül maradt”.

Harry ezzel egyenes utalást tett arra, hogy meggyőződése szerint édesanyja halálát a kocsit motorokon üldöző fotósok hada okozta. Később konkrétan úgy fogalmazott, hogy mindazok, akiket édesanyja haláláért felelősség terhelt, „kivétel nélkül büntetlenül megúszták az ügyet”.

Harry több más tévéinterjút is adott a Spare című könyve megjelenésének apropóján. (Emellett lapok is idéznek már a kötetből; egyik állításáról, miszerint Harry és Vilmos összeverekedtek, itt írtunk, de volt már hír a kötet alapján arról is, hogy egyszer lefagyott a pénisze). A Japan Today szerint Harry a CBS-nek arról is beszélt, hogyan mérgesedett el a viszony felesége, Meghan, illetve kettejük és a brit királyi család között.

„Az egész azzal kezdődött, hogy naponta traktálták a feleségemet hazugságokkal, egészen addig a pontig, hogy a feleségemnek és nekem el kellett menekülnünk az országunkból, az én hazámból.” Harry a 60 Minutesnek elmondta, hogy amin Meghan keresztülment a sajtóval, az bizonyos szempontból hasonlít ahhoz, amin Camilla és Vilmos felesége, Kate ment keresztül, de a körülmények nagyon különbözőek voltak. „Az, hogy ő amerikai, színésznő, elvált, fekete, kétvérű, fekete anyával, csak négy volt a tipikus sztereotípiák közül, ami a brit sajtó érdeklődését mániásan táplálta.”

Harry herceg és felesége, Meghan Markle – Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Harry herceg és felesége, Meghan Markle – Fotó: Andrew Kelly / Reuters

A királyi család és segítőik nemcsak hogy nem védték meg őket az ellenséges és néha rasszista sajtótól, hanem aktívan szivárogtattak ki róluk történeteket névtelen forrásokon keresztül. „A legszomorúbb az, hogy a családom bizonyos tagjai és a nekik dolgozó emberek bűnrészesek ebben a konfliktusban” – mondta, hozzátéve, hogy közéjük tartozik Charles és Camilla is.

A Japan Today az ITV-nek adott interjúból kiemelte azt is, hogy Harry szerint Vilmossal közösen könyörögtek apjuknak, Károlynak – aki nagyjából négy hónapja lépett trónra anyja, II. Erzsébet halála után –, hogy ne vegye feleségül Camillát, de hiába. A portál arról is ír: a Buckingham-palota részéről egyelőre nem érkezett kommentár a könyvre. Harry azt mondta, nem gondolja, hogy az apja vagy a bátyja elolvassa a könyvét. Vilmos egy meg nem nevezett barátja korábban a Sunday Timesnak azt mondta, hogy a walesi herceg „ég” a dühtől, de „a családja és az ország érdekében” nem fog reagálni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!