Inkább visszavonta az LMBTQ-ellenes határozatát egy lengyel kisváros, csak kapja meg a többmilliós EU-s támogatást

2023. január 8. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

2019-ben a lengyelországi Swidnik városvezetése kihirdette, hogy küzdeni fognak az „LMBTQ-propaganda” ellen, és teljesen mentesek lesznek az „LMBTQ-ideológiától”, most viszont a vezetőség újra átírta a város identitását alakító dokumentumot, ezúttal épp arra, hogy a városban mindenféle kirekesztést elleneznek, külön kiemelve a szexuális kisebbségekkel szembeni diszkriminációt. És miért? A Notes of Poland portál szerint azért, mert a település több millió eurónyi EU-s támogatást veszíthet el az LMBTQ-ellenes deklarációja miatt, írja a 444.

A 2019-es határozatot a kormánypárti képviselők szavazták meg Swidnikben, de több más település is hozott hasonló döntést. A lap szerint Swidnik 2021-ben már elveszített közel 3,5 milliárd forintnyi złotyt, amit a norvég kormánytól kaptak volna támogatásként, a norvégok ugyanis azt mondták, a pénzük nem mehet olyan helyre, ahol LMBTQ-ellenes határozatokat hoznak. Ugyanezt mondta az Európai Bizottság is.

Ekkor a város módosított a határozaton, kivettebelőle az LMBTQ-ideológia kifejezést, de még ez sem segített a helyzeten, így aztán 2022 decemberében új határozatot hoztak, amiben kiemelték, hogy mindenkit megillet az alapvető jogok védelme, és senkivel szemben nem lehet diszkriminációt elkövetni szexuális irányultsága, származása, nemzetisége, vallása, kora vagy testi állapota alapján.

A helyi lapok szerint a városvezetés nem is titkolja, hogy minderre az uniós források miatt volt szükség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!