Kevin McCarthy az amerikai képviselőház új elnöke

2023. január 7. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai képviselőház elnökválasztásán Kevin McCarthyt választották meg, ezzel hivatalosan is ő az amerikai képviselőház új elnöke. A republikánus párt elsőszámú jelöltjére 216 voks érkezett, míg a demokratapárti Hakem Jeffriese-re csak 212 – írja a Telex.

Az amerikai kongresszusi képviselők január 3-án kezdtek el szavazni arról, hogy a következő kétéves ciklusban ki legyen a házelnökük. A republikánus képviselők még novemberben hivatalosan Kevin McCarthyt választották házelnök-jelöltjüknek. A párt túlnyomó többsége a szavazás kezdete óta McCarthyra adta le a voksát, a párt jobbszárnyához tartozó képviselők egy szűk csoportja azonban nem volt hajlandó megszavazni a republikánus jelöltet.

McCarthy a szavazások során újabb és újabb engedményekkel próbálta elnyerni párt jobbszárnyának támogatását. Úgy tűnik sikerrel járt, hiszen a szavazás tizenharmadik körén, péntek este az ellenálló jobbszárny képviselői már nem állítottak jelöltet McCarthyval szemben. Egyesek szerint abban, hogy az ellenálló képviselők megváltoztatták az álláspontjukat az is közrejátszhatott, hogy rájöttek döntésképtelenségük csak pártjuk népszerűségét csökkenti.

A házelnök megválasztása azért kulcsfontosságú, mert házelnök nélkül nem lehet beiktatni az újonnan megválasztott képviselőket, így az egész törvényhozás addig áll, amíg nincs eredményes szavazás.

100 év után először fordult elő, hogy nem sikerült az első körben házelnököt választani, ami jól jelzi a Republikánus Párt történelmi megosztottságát. A mostani már az ötödik leghosszabb házelnök választás az Egyesült Államok történetében. Az 1856-ban felállított rekordot azonban minden bizonnyal nem sikerül majd megdönteni. Akkor összesen 133 forduló és két hónap kellett a házelnök megválasztásához.

Arról, hogy pontosan mi is történt az elmúlt napokban az elnökválasztás egyes fordulóiban bővebben ebben a cikkben írt a Telex.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!