Eltemették XVI. Benedek emeritus pápát

2023. január 5. – 12:40

Eltemették XVI. Benedek emeritus pápát
Benedek emeritus pápa temetése a Szent Péter téren, Vatikánban, 2023. január 5-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön, január 5-én délelőtt eltemették XVI. Benedeket. A Vatikánban, a Szent Péter téren tartott esemény romániai idő szerint 10:30-kor kezdődött, és az elhunyt emeritus pápa kérésére az „egyszerűség jegyében zajlott”, írja a Telex helyszíni tudósításában. A téren hajnaltól gyülekeztek már az emberek, a temetésre pedig teljesen megtelt.

A temetés miséjét Ferenc pápa celebrálta, őt kerekesszékben tolták be a térre. Az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt.

„Benedek, legyen most teljes az örömöd!”, mondta beszédében Ferenc pápa, majd Isten kezébe ajánlotta elődjét. Ezután az Istent követő pásztorról, annak jellemzőiről beszélt. „Isten hűséges népe, amely itt ma összegyűlt, elkíséri most és Istenre bízza annak a lelkét, aki egykor pásztora volt.”

Megcsókolják XVI. Benedek koporsóját a Szent Péter téren, Vatikánban, 2022. jan. 5-én – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Megcsókolják XVI. Benedek koporsóját a Szent Péter téren, Vatikánban, 2022. jan. 5-én – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A Rekviem-mise után a citruskoporsóba zárt XVI. Benedeket harangszó és a tömeg tapsolásának kíséretében vitték be a Bazilikába, koporsóját a vatikáni grottákban helyezték el. Oda, ahol XVI. Benedek elődjének, II. János Pálnak a koporsója feküdt egészen boldoggá avatásáig.

A gyászmisén 120 bíboros, 400 püspök és csaknem 4000 pap vett részt.

XVI. Benedek 2013-ban mondott le pápai posztjáról, előtte közel 600 éve nem vonult vissza egyházfő a Vatikán éléről. Az emeritus pápa a regnáló pápákéhoz hasonló temetést kapott a Vatikánban, a bevett gyakorlat szövegeiből azonban néhányat kihagytak arra való tekintettel, hogy XVI. Benedek visszavonult egyházfő volt. A katolikus egyház kétezer éves történetében meg nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt.

Az emeritus pápát több mint százezer hívő látogatta meg a temetése előtt. Január 2-től 4-e este 7 óráig (a temetés előttig) a felravatalozott pápánál bárki leróhatta tiszteletét. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó például kedden délelőtt vett végső búcsút az emeritus pápától. Romániai állami hivatalosságok nem látogattak el Rómába végső búcsút venni az egykori pápától.

A temetésen Orbán Viktor már nem vett részt, helyette Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte Magyarországot. Klaus Iohannis államfő sem vett részt a temetésen, helyette a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ülésén lesz jelen Bukarestben.

A magyar katolikus egyház oldaláról már szerdán lerótta tiszteletét, illetve a temetésen is részt vett Erdő Péter, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke. Mellette Rómába utazott Veres András püspök, az MKPK elnöke, illetve Tóth Tamás, a testület titkára is. Azt lehetett olvasni, hogy Romániából Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöké, illetve Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök van jelen most Rómában.

Mellettük a világ több pontjából, köztük Németországból és Olaszországból is érkezett hivatalos delegáció az emeritus pápa temetésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!