Benedict Cumberbatch családjával is jóvátételt fizettetne Barbados a rabszolgatartó őseik miatt

2023. január 2. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Benedict Cumberbatch családját is jóvátétel megfizetésére kötelezhetik a rabszolga-kereskedelemhez fűződő múltjuk miatt Barbadoson – írja az ausztrál SkyNews.

A Sherlock Holmes-sorozatból és a Marvel-filmekből is ismert, kétszeres Oscar-jelölt brit színész felmenői tulajdonában volt a barbadosi Cleland Plantation, amelyet Joshua Cumberbatch 1728-ban vásárolt meg. Az ültetvényen a becslések szerint 250 rabszolgát tartottak, egészen a rabszolgaság 100 évvel későbbi eltörléséig.

A Cumberbatch családnak a rabszolgaság eltörlésekor az Egyesült Királyság 6000 font kárpótlási díjat fizetett, ami átszámolva ma 3,6 millió fontnak, azaz több mint 1,5 milliárd forintnak felelne meg.

Amikor 1834-ben életbe lépett a rabszolgaság eltörléséről szóló törvény, a Brit Birodalom kormánya kártalanította a rabszolgatartó vállalkozásokat és magánszemélyeket „veszteségeikért”. Összesen 20 millió fontot (ma 17 milliárd font) fizettek ki, ami a költségvetés 40 százalékát tette ki. A Bank of England csak 2015-ben fejezte be a rabszolgatartókkal szembeni kötelezettségeinek kifizetését.

A Karib-térségben található szigetállam 2021-ben függetlenedett a brit koronától, és köztársasággá vált. Ekkor állították fel azt a bizottságot is, ami a rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos jóvátételi igényeket vizsgálta ki, és megkezdte azok behajtását is. A jóvátételi díjakat a helyi gazdaság fellendítésére fordítanák.

Cumberbatch a maga részéről már korábban elismerte és bocsánatot kért a családja rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért. A színész 2015-ben azt is elárulta, édesanyja megpróbálta rábeszélni, hogy ne használja a valódi családnevét, mert így könnyen a rabszolgatartó családok leszármazottait célzó kampányok célpontjává válhat – írja a DailyMail.

A színész a családja múltjával magyarázta azt is, miért vállalta el ifjabb William Pitt szerepét a 2006-os Amazing Grace (A szabadság himnusza) című filmben. A film az egykori brit miniszterelnök és szövetségesei erőfeszítéseit mutatja be a rabszolga-kereskedelem eltörléséért – Cumberbatch akkor azt mondta, egyfajta „bocsánatkérésnek” szánja az alakítását.

Cumberbatch korábban egy ültetvénytulajdonost – William Fordot – is alakított a 12 Years a Slave (12 év rabszolgaság) című filmben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!