Segíthet Ukrajnának a Patriot légvédelmi rendszer, de még kérdés, hogy mennyire

2022. december 28. – 17:31

frissítve

Segíthet Ukrajnának a Patriot légvédelmi rendszer, de még kérdés, hogy mennyire
Amerikai Patriot légvédelmi rendszer Irakban – Fotó: Tim Sloan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán külügyminiszter szerint már fél éven belül üzembe állíthatják a Patriotot Ukrajnában. A légvédelmi rakétarendszer jelentősen változtatna az orosz-ukrán háború erőviszonyain, állítja Claudiu Degeratu nemzetbiztonsági szakértő, léteznek azonban kevésbé optimista hangok is.

Bár a Patriot használatához szükséges kiképzés általában egy évet is igénybe vehet, Ukrajnában már fél éven belül beüzemelhetik, legalábbis erről beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Associated Pressnek adott interjújában. Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Egyesült Államok 374 millió dolláros humanitárius gyorssegélyt küld Ukrajnába, illetve leszállítja azt a Patriot légvédelmi rakétarendszert is, amelyet az ukrán vezetés egyébként hónapok óta kér.

A Patriot egy sokoldalú légvédelmi rendszer, amelyet 30 éve fejlesztenek, és különböző hadszíntereken kipróbáltak már, például a Közel-Keleten vagy a török-szíriai határon, mondta el az RFI-nek Claudiu Degeratu román nemzetbiztonsági szakértő. Ugyanakkor cáfolta azokat a „pletykákat”, amelyek szerint ez a rendszer támadásra is használható lenne. Mint hangsúlyozta, a Patriot földi célpontokra irányuló rakétákat azonosít a levegőben, és nem olyan rakétarendszer, amellyel Ukrajnából oroszországi célpontokra lehet lőni.

Degeratu szerint a védelmi rendszer változtatna az orosz-ukrán háború erőviszonyain, mert több mint 90 százalékban kivédi a légitámadásokat, így „rendkívül hasznos, különösen városi területeken, polgári vagy katonai infrastrukturális célpontok esetében”.

Patriot légvédelmi rendszere egyébként már Romániának is van, és ősszel felmerült, hogy az ország vásárolhat az izraeli fejlesztésű Vaskupola (Iron Dome) légvédelmi rendszerből is, illetve csatlakozna az Európai Égi Pajzs Kezdeményezéshez is. A nemzetbiztonsági szakértő szerint a Patriotot a közeljövőben nagy hatótávolságú rakéták elfogására is lehet majd használni, míg a hasonló Iron Dome rendszer közép- és rövid hatótávolságú rakéták kivédésére alkalmas.

A MIM–104 Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert az 1980-as évekre fejlesztettek ki az Amerikai Egyesült Államokban, a MIM–23 Hawk rakéták leváltására. Elődjével ellentétben nem csak repülőgépek, hanem ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek elleni harcra is alkalmas. Patriot rakétarendszere Románia mellett Bahreinnek, az Egyesült Arab Emírségeknek, Görögországnak, Hollandiának, Izraelnek, Japánnak, Katarnak, Kuvaitnak, Lengyelországnak, Németországnak, Spanyolországnak, Svédországnak, Szaúd-Arábiának, Tajvannak van, illetve Dél-Koreának és Jordániának is, utóbbi két ország másodkézből, Németországtól vásárolta.

Melyek lehetnek a Patriot korlátai Ukrajnában?

Az, hogy Ukrajna milyen hatékonysággal tudja bevetni a Patriot rakétákat, attól függ, hogy az Amerikai Egyesült Államok hány indítórendszerrel támogatja az országot, figyelmeztet a Portfolio.hu cikke. Amennyiben csak egy üteget kap, azzal csak korlátozott területet, például egy kisebb katonai bázist védhetnének meg, egy Kijev méretű nagyvárost nem, idézett a Szabad Európa egy neve elhallgatását kérő volt katonatisztet, aki a Patriot rendszer jó ismerője.

Az amerikai légvédelmi rendszer meglehetősen drága is, elfogórakétája lövedékenként körülbelül négymillió dollárba kerül, a kilövőállványok pedig egyenként körülbelül tízmillió dollárba, míg az Oroszország által használt iráni drónok, amelyek ellen bevetnék, lényegesen olcsóbbak, teszi hozzá a Szabad Európa.

Putyin a Patriot megsemmisítéséről beszélt

Ha az Amerikai Egyesült Államok Patriot rakétavédelmi rendszereket szállítana Ukrajnának, Oroszország meg fogja semmisíteni azokat, idézte a Telex Vlagyimir Putyint, akit a Russia 1-nek adott vasárnapi interjújában beszélt erről. Az orosz elnök korábban azt is nyilatkozta, hogy a Patriot egy meglehetősen régi rendszer, és nem úgy működik, mint az orosz S-300-as, illetve biztosan lesz „ellenszere”.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban azt mondta, az Egyesült Államok „gyakorlatilag hadviselő féllé válik” azzal, hogy fegyvereket és kiképzést ad Ukrajnának.

Dmitro Kuleba az Associated Pressnek hétfőn adott interjújában arról is beszélt, hogy Ukrajna célja, hogy február végéig béketárgyalásokat kezdjen Oroszországgal az ENSZ felügyelete alatt, de csak miután nemzetközi bíróság elé állítják az orosz vezetést háborús bűnök miatt, írta meg a Telex. „Minden háború a csatatéren és a tárgyalóasztalnál tett lépések eredményeként ér véget” – mondta az ukrán külügyminiszter.

Arra a moszkvai kommentárra, miszerint Oroszország készen áll a tárgyalásokra, Kuleba azt válaszolta: „Folyamatosan hangoztatják, hogy készen állnak rá, de ez nem igaz, mert minden háborús tettük az ellenkezőjét bizonyítja”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervét, és azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus lezárására irányuló javaslatoknak figyelembe kell venniük a Moszkva által egyoldalúan Oroszország részévé nyilvánított négy ukrajnai régió „mai realitásait”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!