Bevásárlókörúton járt a román védelmi miniszter: az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer védheti rövidesen a román égboltot

2022. szeptember 22. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, Románia lesz az első európai ország, amely megvásárolja az izraeli Iron Dome rakétaelhárító rendszert – közölték izraeli források a Haaretznek. Az izraeli sajtó szerint Vasile Dîncu román védelmi miniszter nem kívánt részleteket közölni a témában, de elismerte, hogy Románia radar- és drónrendszereket kíván vásárolni Izraeltől.

A Vaskupolát Izrael az Egyesült Államokkal közösen fejlesztette ki, Tel-Aviv 232 millió dollárt fektetett bele, Washington ennek a négyszeresét. 2011-es izraeli hadrendbe állítása óta sokszor volt alkalma bizonyítani, hogy megérte a befektetett összeget: hatékony védelmet képes nyújtani a Gázai-övezetből kilőtt rakéták ellen.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Egy üteg mintegy 150 millió dollárba kerül, egy rakéta ára pedig 50 000 dollár. Izrael eddig két üteget adott el az amerikaiaknak 373 millió dollárért, és Azerbajdzsán is vásárolt egyet. További ázsiai és európai országok, köztük Szingapúr, Kanada, Dél-Korea, India, Finnország, Szlovákia és Csehország csupán a radarrendszert vásárolták meg. Románia volna az első, amely a teljes rendszert beszerezné, azaz nemcsak a radart, hanem az indítóállásokat is, illetve az azokhoz használatos rakétákat.

A román védelmi miniszter nem erősítette meg a Haaretznek, hogy Vaskupolát vásárolnának, csupán annyit jelentett ki, hogy számos téren szeretnék elmélyíteni a katonai és biztonsági együttműködést Izraellel, az izraeli hírportál azonban tudni véli, hogy megegyezés született a Vaskupola rakétavédelmi rendszer beszerzéséről.

A világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszere

A Vaskupolát azért fejlesztették ki, hogy védelmet biztosítson a folyamatos rakétatűz ellen. A rendszert a Rafael fegyvergyártó cég tervezte és készítette. Három egységből áll: egy radarrendszerből, egy irányítóközpontból és egy indítóállásból. A rendszer minden komponense szabadon mozgatható, és tetszőleges helyen felállítható; ezzel nemcsak a megvédeni kívánt területet lehet rugalmasan meghatározni, de az indítóállások célzott kilövését is megnehezíti, ami előre telepített állások esetében komolyabb kockázatot jelenthet. A Vaskupola radarrendszere egyszerre 150 négyzetkilométernyi területet is ellenőrzés alatt tarthat; ez elég ahhoz, hogy egy nagyobb várost, például Haifát is megvédje a rakétatámadásoktól.

A Vaskupola radarrendszerét az izraeli védelmi szervezet, az Elta fejlesztette. Az irányítóközpont (Battle Management & Weapon Control, BMC) célkövető szoftverét a Rafael egyik külső beszállítója, a szoftverfejlesztőként működő izraeli Mprest Systems tervezte. Az indítóállás (Missile Firing Unit) lövi ki a három méter hosszú, 160 milliméter széles, 90 kilogrammos Tamir típusú elfogórakétákat. A Rafael által fejlesztett rakéták robbanófeje csúcstechnológiának számít, sem az összetevőit, sem a tervezőjét nem ismerjük.

A Vaskupola elfogó rakétát lő ki, amikor Gázából rakétákat lőnek ki Izrael felé – Fotó: Ilia Yefimovich / Getty Images
A Vaskupola elfogó rakétát lő ki, amikor Gázából rakétákat lőnek ki Izrael felé – Fotó: Ilia Yefimovich / Getty Images

Rakétatámadás esetén a Vaskupola lokátora a levegőben azonosítja az ellenséges rakétát, kiszámítja a várható röppályáját, és továbbítja az információt az irányítóközpontnak. A parancsnokság ilyenkor indíthatja az ellencsapást az irányítóközpontból, és kilőhet egy Tamir rakétát – az indítóállásban egyszerre húszat lehet tárolni.

A Tamir az elektrooptikai szenzoraival folyamatosan nyomon követi az ellenséges rakétákat, a kormánylapátjai segítségével pedig egészen finom iránymódosításokat végezhet. A Tamirok nemcsak jobban manővereznek a Kasszám rakétáknál, hanem sokkal gyorsabbak is azoknál, akár a hangsebesség többszörösével is repülhetnek. A cél, hogy a Tamir a röppályája legmagasabb pontján semmisítse meg az ellenséges rakétát; ez azért is fontos, mert vegyi fegyverrel végzett támadás esetén így minimálisra csökkenthető a vegyi anyagok okozta szennyeződés. Mivel a Tamirok sokba kerülnek, a lakatlan területre hulló rakétákra a Vaskupola nem nyit tüzet.

Izraeli védelmi technológiát importál masszívan Románia

A Védelmi Minisztérium szerint Vasile Dîncu szeptember 14-15-én izraeli védelmi cégek, köztük a Vaskupola fejlesztésében részt vevő vállalatok székhelyét látogatta meg. „Szeptember 14-én, szerdán Dîncu miniszter úr látogatást tett az Israel Aerospace Industries Tel Avivban található létesítményeiben, ahol találkozott a vállalatnál dolgozó román szakemberekkel. Csütörtökön, szeptember 15-én a román védelmi tárca vezetője meglátogatta a Rafael Advanced Defense Systems vállalatot, amely a repülőgépiparban és a védelmi ágazatban tevékenykedik, valamint az Elbit Systems védelmi ipari vállalatot, amely jelentős beruházásokkal rendelkezik Romániában” – olvasható a minisztérium által kibocsájtott sajtóközleményben.

A Vaskupola 2021 májusában vált világhírűvé, az Izrael elleni legnagyobb rakétatámadást követően, amikor az izraeli hadsereg sikeresen elfogott nagyszámú tüzérségi lövedéket, amelyeket a Hamász csoport lőtt ki a Gázai övezetből. Izraeli katonai tisztviselők szerint a rakétaelhárító rendszernek a Gázai övezetben a zsidók és palesztinok közötti összecsapások során Izraelre kilőtt több mint 1000 tüzérségi lövedék és Katyusa rakéta 90%-át sikerült elfognia.

A Haaretznek nyilatkozó román védelmi miniszter elmondta, hogy „Izraeli technológiai tudást és innovációt akarunk Romániába hozni. A mi hadiiparunk régimódi. És pozitív hozadéka a tárgyalásoknak, hogy Izrael, másokkal ellentétben, egy olyan ország, amely nem csak eladni akarja a katonai felszereléseket, hanem engedélyt is akar szerezni a romániai gyártásra, ez pedig nagyon fontos számunkra, mert lehetővé teszi, hogy a fegyverrendszereket a NATO-ba exportáljuk”.

Az elmúlt 25 évben Izrael fegyvereladásai Romániának a becslések szerint meghaladták az egymilliárd dollárt. A 60 éves szociáldemokrata Dincu közel egy éve védelmi miniszter, és ez az első hivatalos látogatása a jelenlegi pozíciójában. Románia már a diktatúra időszakában is különleges biztonsági és hírszerzési kapcsolatokat ápolt Izraellel. Ezek a kapcsolatok az 1989-es fordulat után szorosabbá váltak. „Jelenleg nyolc vásárlási megállapodásunk van izraeli vállalatokkal, köztük az Elbit és a Rafael cégekkel” – mondta Dîncu.

A megállapodások eredményeként négy gyárat építettek Romániában, amelyek 800 embert foglalkoztatnak majd, és amelyek drónok, lövegtornyok és elektronikai berendezések alkatrészeit gyártják. A két ország kapcsolatai ahhoz is vezettek, hogy Románia beleegyezését adta ahhoz, hogy az izraeli légierő a román égbolton gyakorolhasson, egy Irán elleni légicsapást szimulálva – olvasható a Haaretzben. Törökországban is tartottak ilyen gyakorlatokat az izraeli légvédelmi alakulatok, azonban egy ideje Erdoğan letiltotta azokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!