Kreml: A béke feltétele az új határok elismerése

2022. december 28. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml elutasította Volodimir Zelenszkij elnök 10 pontos béketervét, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus lezárására irányuló javaslatoknak figyelembe kell venniük a Moszkva által egyoldalúan Oroszország részévé nyilvánított négy ukrajnai régió „mai realitásait”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az újságírókkal tartott rendszeres tájékoztatóján szerdán elmondta:

„Nem létezhet olyan béketerv Ukrajna számára, amely nem veszi figyelembe a mai realitásokat az orosz területeket illetően, négy régió Oroszországhoz való csatlakozásával. Azok a tervek, amelyek nem veszik figyelembe ezeket a realitásokat, nem lehetnek békés tervek.”

Oroszország szeptemberben hivatalosan magához csatolt négy ukrajnai régiót (Herszon, Zaporizzsja, Luhansz és Donyeck). Ukrajna és a nyugati államok azonban leszögezték, hogy soha nem fogják elismerni a határ megváltoztatását.

Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodna a novemberben bejelentett 10 pontos béketervéhez, amely tartalmazza Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az orosz csapatok kivonását, az összes fogoly szabadon bocsátását, az agresszióért felelős személyek bíróság elé állítását és biztonsági garanciákat Ukrajna számára.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!