A szerb hadsereg „a harci készültség legmagasabb fokán áll”

2022. december 27. – 06:30

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb hadsereg „a harci készültség legmagasabb fokán áll” – jelentette be Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a Le Monde szerint hétfőn este. A BBC pedig Aleksandar Vučić szerb elnököt idézi, aki azt mondta, „minden lépést megtesz a nép védelme és Szerbia megőrzése érdekében”.

Az elnök azután tette kijelentéseit, hogy a szerb médiában elterjedt, a koszovói kormány támadásra készül az országban élő szerbek ellen. A Szerbia által el nem ismert Koszovó etnikailag albán többségű, északi részén azonban túlnyomórészt szerbek élnek.

Azokat a szerb híreket, miszerint „támadásra készülnének” a szerbek ellen, a koszovói kormány nem kommentálta, de korábban azzal vádolták Vučićot, hogy ő maga szítja az ellentéteket Koszovóban.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök már a múlt héten arról beszélt, hogy Szerbia és Koszovó „a fegyveres konfliktus szélére sodródott”. Az észak-koszovói Zubin Potok városban még lövöldöztek is egy NATO-őrjárat közelében, a szervezet egyelőre vizsgálja az esetet.

Az EU vezetése önmérsékletre szólította fel Szerbia és Koszovó vezetőit, és azt kérték tőlük, személyesen is járuljanak hozzá a helyzet mielőbbi megoldásához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!