Lövöldözés volt Párizsban, egy férfit letartóztattak, legalább hárman meghaltak

2022. december 23. – 13:42

Lövöldözés volt Párizsban, egy férfit letartóztattak, legalább hárman meghaltak
A támadás helyszínén a rendőrök biztosítják a területet – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hárman meghaltak és hárman megsérültek egy lövöldözésben Párizsban, a támadás az Ahmet-Kaya Kurd Kulturális Központban történt pénteken nem sokkal dél előtt, írja a Le Parisien francia lap. A három sérült közül egy ember állapota életveszélyes. Egy férfit letartóztattak a támadás után, aki szintén megsérült a lövöldözésben. A Le Figaro nevű francia lap szerint a támadó egy 69 éves francia állampolgárságú férfi volt, akinek 2016-ban és 2021-ben már volt két emberölési kísérlete, nemrégen szabadult a börtönből.

A Le Monde azt írta, hogy a környéken lévők hét-nyolc lövést hallottak az utcában. A Le Figaro tudósítója a Twitteren megosztott egy videót, amelyen látszik, hogy sok ember gyűlt össze a támadás után, miközben a rendőrség próbálta biztosítani a területet.

Miután a támadót letartóztatták, a rendőrség nyomozást indított az ügyben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan miért kezdett el lövöldözni a férfi. A Twitteren a rendőrség arra kérte a lakosságot, kerüljék el a környéket, és hagyják dolgozni a mentőszolgálat munkatársait. Gérald Darmanin belügyminiszter nem sokkal az eset után a helyszínre ment, ahol közölte, hogy a támadó célpontjai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna.

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – írta Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren. Hozzátette, együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere közölte: a kurdok elleni szélsőjobboldali támadás az összes párizsi lakos elleni merényletnek számít. „A kurdoknak, bárhol éljenek is, békében és biztonságban kell élniük” – írta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!