Putyin szerint semmi haszna nem lenne, ha magukhoz csatolnák Belaruszt

2022. december 20. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Putyin hétfőn meglátogatta Lukasenko belarusz elnököt, de a találkozó utáni sajtótájékoztatón szinte szóba sem került a háború, egyetlen újságíró sem tett fel róla kérdést. A belarusz ellenzék – amelynek képviselőit nagyrészt börtönbe, száműzetésbe kényszerítették – attól tart, hogy Oroszország előbb-utóbb magához csatolja vagy fokozatosan bekebelezi országukat. Putyin és Lukasenko egyaránt elutasították ezt a felvetést.

„Oroszországnak nem áll érdekében, hogy bárkit is bekebelezzen”

– mondta Putyin. „Ennek egyszerűen semmi haszna nem lenne.”

Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko érkezik sajtótájékoztatóra találkozójukat követően Minszkben 2022. december 19-én – Fotó: Pavel Bednyakov / Kreml / Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko érkezik sajtótájékoztatóra találkozójukat követően Minszkben 2022. december 19-én – Fotó: Pavel Bednyakov / Kreml / Sputnik / Reuters

Putyin megjegyzésével kapcsolatban Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy ezt „az irónia csúcsának” kell tekinteni, mivel „egy olyan vezetőtől származik, aki ebben a pillanatban is épp arra törekszik, hogy erőszakkal bekebelezze egy másik békés szomszédját”. A szóvivő hozzátette, hogy Washington továbbra is figyeli Belarusz lépéseit, és ha további támogatást nyújt Putyinnak, arra „megfelelő választ” fog adni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!