Másfél éves nyomozás után vádemelést javasol Trump ellen a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság

2022. december 19. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

18 hónapnyi vizsgálat után hivatalos vádemelési javaslatot tett az igazságügyi minisztériumnak a washingtoni Capitolium ostromának körülményeit tisztázni hivatott kongresszusi bizottság – írja a New York Times. Ez nem kötelező érvényű a minisztériumra nézve, de erős jelzés a lap szerint. A potenciális vádak: lázadás szítása, összeesküvés az alkotmányos rend ellen és a kongresszus munkájának akadályozása.

A bizottság az exelnök öt közeli szövetségese ellen is vádemelési javaslattal élt, ők Mark Meadows, az utolsó elnöki kabinetfőnöke, Rudolph Giuliani, az ügyvédje, illetve John Eastman, Jeffrey Clark és Kenneth Chesebro, szintén jogászok.

Az amerikai történelemben még soha nem volt példa arra, hogy egy korábbi elnök ellen büntetőügyi vádat emeljenek, pláne nem ilyen súlyosat. Elvileg hosszú börtönbüntetés is lehet a büntetés, ha a bíróság elítéli Trumpot és társait – bár egyelőre még maga a vádemelés sem történt meg.

A 2020-as elnökválasztás után Trump sokáig nem volt hajlandó beismerni a vereségét (a mai napig azt mondja, hogy a demokraták elcsalták a választást), és a híveit addig tüzelte, míg január 6-án egy békésnek induló tüntetés a Capitolium megrohamozásába fajult; a zavargásban többen meghaltak. A bizottság azt vizsgálta nagyon hosszan és alaposan, hogy mindezekért Trump közvetlenül vagy közvetetten felelőssé tehető-e – és több száz tanú kihallgatása, illetve fehér házi dokumentumok átvizsgálása után arra jutottak, hogy igen.

A labda most az igazságügyi minisztériumnál van, hogy élnek-e majd a vádemelési lehetőséggel, vagy sem, egyelőre nem tudni, a lap megkeresésére nem reagáltak.

Trump nemrég jelentette be, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson, ahol a republikánus előválasztáson Ron DeSantis floridai kormányzó tűnik a legerősebb ellenfelének. Trump esélyeit nemcsak ez a vizsgálat rontja, de az is, hogy nemrég kongresszusi döntés született arról, hogy nyilvánosságra kell hoznia az adóbevallását, aminek a titkosságához évek óta foggal-körömmel ragaszkodik.

Donald Trump, aki általában saját közösségimédia-felületén, a Truth Socialön kommunikál a világgal, egyelőre nem reagált.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!