Brit hírszerzés: A Wagner-csoport újoncait kivégzéssel fenyegethetik, ha eltérnek a támadási tervtől

2022. december 19. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Wagner-csoport nevű katonai magánvállalkozás zsoldosai továbbra is jelentős szerepet vállalnak a kelet-donyecki régióban található Bakhmut körüli harcokban – közölte a brit védelmi minisztérium hétfői jelentésében.

A Wagner-csoportot egy Putyin-közeli orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin alapította. Őt Putyin szakácsa becenéven ismerték a Kreml kulisszái mögött, aki a hatalom csúcsán előbb az étkeztetésért felelős bizalmi ember volt, később szürke eminenciásként netes trollhadsereget, majd valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal.

A brit hírszerzés értesülései szerint a Wagner-csoport az elmúlt hónapokban olyan támadó taktikát dolgozott ki, ami kihasználja a gyorsan toborzott, és hiányosan kiképzett újoncok nagy számát. A harcosok valószínűleg olyan okostelefont vagy tabletet kapnak, amelyen műholdképeken látható a kijelölt előrenyomulási tengely és a támadási cél.

A parancsnokok viszont valószínűleg fedezékben maradnak, és csak rádión keresztül adják ki a parancsokat, a csapatok mozgásáról pedig kis pilóta nélküli repülőgépek vagy drónok videófelvételei tájékoztatják őket.

A szakaszok az előre megtervezett útvonalon való haladásra kapnak parancsot. A katonákat tüzérséggel támogathatják, de páncélozott járművek ritkábban kísérik őket. Azokat a Wagner-zsoldosokat, akik engedély nélkül eltérnek a támadási útvonaluktól, „valószínűleg gyors kivégzéssel fenyegetik” – áll a jelentésben.

A brutális taktika célja a brit hírszerzés szerint, hogy megóvja a Wagner értékes eszközeit, a tapasztalt parancsnokokat és a páncélozott járműveket – mindezt pedig a feláldozhatónak ítélt újoncok rovására teszik.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!