Az októberben Belaruszba vezényelt orosz csapatok taktikai hadgyakorlatot fognak végrehajtani

2022. december 19. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt írja az orosz hírügynökség, az Interfax, hogy az októberben Belaruszba vezényelt orosz csapatok taktikai hadgyakorlatokat fognak végrehajtani az országban.

A mintegy 9000 orosz katona azért érkezett Belaruszba, hogy „egy regionális alakulat részévé váljon”.

Az Interfax a minisztérium közleményét idézve azt írta: „Az alakulatok harcképességének és harckészültségének végső értékelését a parancsnokság az egyeztetés végső szakaszában – a taktikai gyakorlatok elvégzése után – fogja megadni”.

Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan mikor és hol fogják elvégezni a gyakorlatokat.

A belarusz védelmi minisztérium októberben közölte, hogy 9000 orosz katona állomásozik majd az országban a határok védelmére létrehozott csapatösszevonás részeként. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt mondta, hogy csapatait az orosz erőkkel együtt az ukrán határ közelébe telepítik válaszul az Ukrajna és a Nyugat felől érkező fenyegetésekre.

A brit hírszerzés október végén úgy értékelte a csapatmozgatás bejelentését, hogy csak az orosz-belarusz szolidaritás demonstrálását szolgálta, illetve kísérlet volt arra, hogy emiatt Ukrajna az északi határhoz irányítson át erőket. Később azt is írták, az oda vezényelt orosz katonák még a belarusz csapatokkal együtt sem tudnának olyan erőt alkotni, amely képes lenne számottevően sikeres új támadást végrehajtani Észak-Ukrajnában.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!