Letartóztatták a legismertebb iráni színésznőt, egy Oscar-díjas film főszereplőjét, aki a kormányellenes tüntetők mellé állt

2022. december 18. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni hatóságok letartóztatták az ország egyik legismertebb színésznőjét, az Oscar-díjas film, Az ügyfél főszereplőjét. Taraneh Alidooszti a napokban szolidaritást vállalt a kormány ellen tüntetőkkel, külön kiállva Mohszen Shekari mellett, aki az első tüntető volt, akit kivégeztek.

Taraneh Alidooszti. Fotó: Getty Images
Taraneh Alidooszti. Fotó: Getty Images

A 38 éves Alidoosti külön kikelt a nemzetközi szervezetek ellen, akik nem szólaltak fel Shekari kivégezése kapcsán, aki ellen az volt a vád, hogy részt vett egy teheráni utcai demonstráción, amely akadályozta a közúti forgalmat, és egy machetével rátámadt a biztonsági erők egyik tagjára.

Egy helyi hírügynökség Telegram-oldala szerint a hatóságok álhír terjesztésével tartóztatták le a színésznőt, és követelték tőle, hogy állításait dokumentumokkal igazolja. A színésznő több mint 8 millió követővel rendelkező Instagram-oldalát azóta elérhetetlenné tették.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, ahol a hatóságok brutális módon bánnak a tüntetőkkel, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!