Letartóztatták a legismertebb iráni színésznőt, egy Oscar-díjas film főszereplőjét, aki a kormányellenes tüntetők mellé állt

2022. december 18. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni hatóságok letartóztatták az ország egyik legismertebb színésznőjét, az Oscar-díjas film, Az ügyfél főszereplőjét. Taraneh Alidooszti a napokban szolidaritást vállalt a kormány ellen tüntetőkkel, külön kiállva Mohszen Shekari mellett, aki az első tüntető volt, akit kivégeztek.

Taraneh Alidooszti. Fotó: Getty Images
Taraneh Alidooszti. Fotó: Getty Images

A 38 éves Alidoosti külön kikelt a nemzetközi szervezetek ellen, akik nem szólaltak fel Shekari kivégezése kapcsán, aki ellen az volt a vád, hogy részt vett egy teheráni utcai demonstráción, amely akadályozta a közúti forgalmat, és egy machetével rátámadt a biztonsági erők egyik tagjára.

Egy helyi hírügynökség Telegram-oldala szerint a hatóságok álhír terjesztésével tartóztatták le a színésznőt, és követelték tőle, hogy állításait dokumentumokkal igazolja. A színésznő több mint 8 millió követővel rendelkező Instagram-oldalát azóta elérhetetlenné tették.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, ahol a hatóságok brutális módon bánnak a tüntetőkkel, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!