Hat oroszbarát televíziót függesztettek fel a Moldovai Köztársaságban

2022. december 18. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hat, állítólag Ilan Șor oligarcha érdekeltségébe tartozó televíziós csatorna működését függesztette fel pénteken a Moldovai Köztársaságban a rendkívüli helyzetekért felelős bizottság (CSE), írja a Presshub.ro.

A műsorszórási engedélyek felfüggesztése hat hónapra szól, azaz a Moldovai Köztársaságban érvényes szükségállapot idejére, amelyet az ukrán energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások és az Oroszországból érkező gáz mennyiségének csökkenése okozta energiaválság miatt vezettek be.

„Az országos információs tér védelme és a félretájékoztatás vagy a nyilvánosság manipulálására irányuló kísérletek kockázatának megelőzése érdekében (...), a nemzetközi szankciókkal sújtott természetes és jogi személyek (...) egyes műsorszolgáltatók feletti befolyása, valamint az Audiovizuális Tanács jelentései alapján a beföldi eseményekkel és az ukrajnai háborúval kapcsolatos nem megfelelő tájékoztatás miatt kirótt szankciók következtében a rendkívüli állapot idejére a műsorszolgáltatási engedélyt felfüggesztik” – áll az CSE határozatában.

A döntés a Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 és az Orhei TV csatornákat érinti.

Ilan Șor a Moldovai Köztársaság egyik legbefolyásosabb politikusa, aki Izraelbe menekült a moldovai igazságszolgáltatás elől, de ő áll az oroszbarát, reformellenes és Európa-ellenes Șor nevű párt mögött.

Moszkva bírálta a televíziók felfüggesztését

Moszkva és a chișinăui oroszbarát pártok élesen bírálták a a rendkívüli helyzetekért felelős bizottság döntését. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „példátlan politikai cenzúrának” minősítette a hat adó felfüggesztését, maga Ilan Șor „a szólásszabadság elleni legnagyobb támadásról” beszélt, a sugárzási engedély nélkül maradt televíziók pedig felszólították a nemzetközi közösséget, hogy „méltányosan értékelje a chișinăui hatóságok döntését”, írja az rfi.ro.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!