Ausztria támogatná a schengeni bővítést, ha csökkenne a területén menedéket kérők száma

2022. december 18. – 09:50

Ausztria támogatná a schengeni bővítést, ha csökkenne a területén menedéket kérők száma
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a következő hónapokban csökken Ausztriában a menedékkérők száma, „semmi sem fog a schengeni bővítés útjába állni”, mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az APA hírügynökségnek adott interjújában a News.ro szerint.

Bécs vétója Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával szemben „pillanatnyi”, nem „örökre” szólt, jelentette ki Schallenberg.

Ami Karoline Edtstadler osztrák Európa-ügyi miniszter és Karl Nehammer kancellár javaslatát illeti, miszerint kerítéseket kellene felállítani az EU külső határain, Schallenberg úgy érvelt, hogy „erre lenne jogalap és pénzügyi fedezet”.

Ausztriát „Svájc és Liechtenstein kivételével uniós és schengeni államok veszik körül. Mivel az országnak ennyi menedékkérelemmel kell szembenéznie, jogosan mondhatjuk, hogy támogatásra van szükségünk” – mondta a tárcavezető.

Ez nem kétoldalú, hanem egész Európát érintő probléma – tette hozzá Alexander Schallenberg.

A külügyminiszter közölte, meg van győződve arról, hogy az Európai Tanácsban folytatott megbeszélések „erősebb tudatosságot” eredményeztek ezekben a kérdésekben.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!