Megbukott a szlovák kormány a parlamenti bizalmi szavazáson

2022. december 15. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Elveszítette a bizalmatlansági szavazást a szlovák kormány csütörtökön, vagyis jó eséllyel távozik tisztségéből a miniszterelnök – írja több hírügynökség. Az Újszó tudósítása szerint a már hónapok óta kisebbségben lévő kormány az utolsó pillanatban is próbált többséget szerezni a parlamentben, azonban végül 78 szavazattal a képviselők megszavazták a bizalmatlansági indítványt a képviselőházban, ahol 102 képviselő vett részt a szavazáson. Ez azt jelenti, hogy négy szavazat hiányzott a többséghez a 150 tagú parlamentben, a kormánypárti képviselők egy része a voksolás előtt kivonult az ülésteremből.

A Reuters cikke szerint a mostani döntés növelheti a politikai instabilitást Szlovákiában, mely más európai országokhoz hasonlóan az egekbe szökő energiaárak ellen küzd. A parlamenti döntés következményei cikkünk megjelenése idején még nem ismertek, de Eduard Heger miniszterelnök várhatóan távozik posztjáról.

Az MTI felidézte, a parlamenti kisebbségben eddig kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból három hónapja kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás mozgalom, az SaS – és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Azzal indokolták, hogy szerintük a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel. A kormánykoalíció elutasította ezeket a vádakat, Hegerék szerint a liberálisok csak saját egyéni politikai számításaikat tartva szem előtt cselekszenek, és figyelmen kívül hagyják a lakosság és az ország érdekeit.

Csütörtökön Igor Matovic pénzügyminiszter, a legnagyobb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) vezetője felajánlotta lemondását, annak fejében, hogy a liberálisok visszavonják a bizalmatlansági indítványt. A liberálisok – akiknek vezetője, Richard Sulík már hosszú ideje személyes ellentétben áll Matoviccsal – elutasították az ajánlatot.

Ami most következhet, hogy:

  • ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel kormányzó hivatalnokkormány jöhet létre, vagy
  • egy új kormánykoalíció létrehozására kerülhet sor.
  • A végső lehetőség, hogy előrehozott parlamenti választásokat hirdetnek meg.

A pozsonyi kormányzás jövője tehát egyelőre kérdéses, az MTI pedig emlékeztet: a kormány bukása után levegőben lóg a jövő évi költségvetés is, amelynek elfogadása éppen a bizalmatlansági indítvány miatt tolódott későbbre. Amennyiben nem fogadják el a jövő évi költségvetést, és így az ország költségvetési provizóriumban kezdi a jövő évet, kérdésessé válik a lakossági energiaárak befagyasztását lehetővé tévő – a kormány által néhány hete bejelentett – intézkedés megvalósíthatósága is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!