Sorra elítélték Ausztria és Hollandia vétóját az EP frakciói

2022. december 14. – 07:37

Sorra elítélték Ausztria és Hollandia vétóját az EP frakciói
Az Európai Parlament strasbourgi épülete – Fotó: Ludovic Marin / AFP / POOL

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária és Románia megérdemli, hogy a lehető leghamarabb a schengeni övezet tagjává váljon, mivel minden szükséges kritériumot teljesített, hangsúlyozták az Európai Parlament frakcióinak képviselői a törvényhozó testület keddi, strasbourgi ülésén, írja az Agerpres.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője szerint Ausztria múlt heti vétója hiba volt, amely jogos csalódást okozott. Hangsúlyozta, hogy a schengeni térség az európai identitás része, és hogy az ukrajnai háború miatt az Európai Uniónak egységet kell mutatnia.

„Nem Romániát és Bulgáriát kell hibáztatni, nem ők nyitják meg a kaput a migránsok előtt, hanem Magyarország és Orbán Viktor kormányfő. Támogatjuk Romániát és Bulgáriát, a román és a bolgár állampolgárok számíthatnak támogatásunkra!” – mondta Weber.

Gabriele Bischoff, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) képviselője kijelentette, „Ausztria és Hollandia jelentős hibát követett el”, amikor a két ország csatlakozása ellen szavazott. Hangsúlyozta, hogy minden tagállamra ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni.

Jan-Christoph Oetjen, a Renew Europe képviselője szerint szégyenletes, hogy Ausztria „bezárta az ajtót Románia és Bulgária előtt”. „Az az igazság, hogy Románia és Bulgária sokkal jobban alkalmazza a schengeni szabályokat, mint a már a schengeni térséghez tartozó országok” – fogalmazott Oetjen.

Felszólította Ausztriát, hogy hagyjon fel az ellenkezéssel, nyomatékosítva, hogy „az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában elkövetett hibát ki kell javítani az Európai Tanácsban”. „Románia és Bulgária minden kritériumnak eleget tett, joguk van csatlakozni a Schengenhez” – szögezte le a liberális képviselő.

Monika Vana (Zöldek) EP-képviselő szerint a schengeni megállapodás az Európai Unió fontos vívmánya. Szolidaritását fejezte ki román és bolgár kollégáival, és kijelentette, hogy nem ért egyet Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának megakadályozásával.

Cristian Terheş, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport nevében nyilvánvaló politikai korrupciós tettnek minősítette Ausztria magatartását. Hangsúlyozta, hogy Romániának joga van a schengeni térséghez tartozni, és arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon meg minden szükséges döntést Ausztria megbüntetése érdekében, amelynek „imperialista magatartása teljesen elfogadhatatlan”.

A független képviselők képviseletében Gál Kinga EP-képviselő üdvözölte Horvátország 2023. január 1-jei csatlakozását a schengeni térséghez, ugyanakkor hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy Románia és Bulgária belépését minden indoklás nélkül megtagadják.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa kijelentette, hogy továbbra is elsődleges prioritásként kezeli Románia és Bulgária schengeni övezetbe való felvételét, és eltökélt szándéka ezt jövő évben megvalósítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!