Megállapodott Magyarország az EU-val, jövőtől emelhetik a pedagógusok fizetését

2022. december 13. – 11:44

frissítve

Megállapodott Magyarország az EU-val, jövőtől emelhetik a pedagógusok fizetését
Fotó: Simor Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU miniszteri Tanácsának hétfői ülésén megállapodás született a Magyarország által blokkolt uniós kérdésekről, illetve megegyeztek Magyarország helyreállítási alapjával kapcsolatban is, ami azt jelenti, hogy az ország részben hozzájuthat azokhoz az uniós forrásokhoz, melyeknek felfüggesztését javasolta korábban az Európai Bizottság a jogállamiság elvek megsértései miatt.

Abban bízunk, hogy napokon belül aláírhatjuk a megállapodásokat

– mondta Navracsics Tibor magyar területfejlesztési miniszter, a kedd reggel tartott sajtótájékoztatóján a Telex tudósítása szerint. A miniszter itt elmondta: a magyar Országgyűlés március végéig még elfogad egy törvénycsomagot, és utána áprilisban vonhatják vissza az uniós források felfüggesztését.

„Ahogy lesz uniós pénz, a pedagógus béremelése is megvalósul. Ha január elején hozzájuthat Magyarország a pénzhez, már januárban lesz béremelés a pedagógusoknak” – ezt már Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta ugyanitt.

A Telex bővebben cikkezett az EU és Magyarország megállapodási feltételeiről, itt olvasható, hogy elviekben egyezségre jutottak:

  • az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatásról;
  • a 15 százalékos globális minimumadóról;
  • az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyásáról;
  • és a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye – az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetésének felfüggesztéséről.

A mostani elvi megegyezéseket várhatóan írásbeli eljárással hagyják jóvá a tagállami miniszterek a csütörtöki EU-csúcs előtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!