Az EU Tanácsa módot talált arra, hogy a magyar vétót kikerülve is támogassa Ukrajnát

2022. december 10. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott egy olyan jogalkotási csomagról, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euróval pénzügyileg segítse Ukrajnát. A javaslatot a Tanács szombaton írásbeli eljárással fogadta el, és a jövő héten esetleges elfogadásra az Európai Parlament elé terjesztik – írja a Tanács közleménye.

„Ukrajna számíthat az EU-ra. Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, anyagilag is, ameddig csak kell. A ma elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU-tól” – mondta Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter.

A csomag strukturális megoldást irányoz elő Ukrajna 2023-as pénzügyi támogatására. Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető összeg 18 milliárd euró lesz, a kölcsönök 10 éves türelmi időt kapnak. A tagállamok a kamatköltségek nagy részét külső címzett bevételekből fedezik. A hitelfelvétel garanciáit vagy az EU költségvetése vagy a tagállamok biztosítják.

A cél a rövid távú pénzügyi segély nyújtása, Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozása, a kritikus infrastruktúra helyreállítása és a háború utáni fenntartható újjáépítés kezdeti támogatása azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajnát az európai integráció felé vezető úton. A jogalkotási csomag egy részét, a költségvetési rendelet módosítását az Ecofin Tanács december 6-án már elfogadta.

Magyarország kedden blokkolta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelfelvételt. A magyar kormány már előre jelezte, hogy nem támogatja a közös hitelfelvételt. A kormánytagok hangsúlyozták, hogy nem a segítséget vitatják, hanem – elvi okokra hivatkozva – azt, hogy az EU együtt vegyen fel kölcsönt. Helyette kétoldalúan adnák oda a bruttó nemzeti össztermék alapján arányos részt Ukrajnának. A kormány határozattal igyekezett bizonyítani, hogy ezt komolyan gondolja.

Daniel Köster, az Európai Néppárt szóvivője pénteken arról beszélt Brüsszelben, hogy az uniós szervek dolgoznak az Ukrajna megsegítését célzó program új módszerén, amit úgy hoznának létre, hogy Magyarország ne tudja azt megvétózni. Köster szerint az új mechanizmus gyorsított eljárással készül, és erről már a jövő héten szavazhat az Európai Parlament. Ezt Jaume Duch, az Európai Parlament vezető szóvivője is megerősítette – írta az Euronews.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!