Eltorlaszoltak egy utat a koszovói szerbek

2022. december 10. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

Koszovói szerbek barikádokat emeltek szombaton egy észak-koszovói úton, teherautókkal, mezőgazdasági gépekkel akadályozva a forgalmat Sočanice mellett. A helyi média szerint a koszovói szerb kisebbség tüntetőit egy szerb nemzetiségű volt rendőr letartóztatása háborította fel, akit a koszovói rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

Észak-Koszovó több szerb többségű városában megszólaltak a vészjelző szirénák a szombati tüntetés kezdetére. A tüntetők a letartóztatott volt rendőr átszállítását akarták megakadályozni a terület fővárosába, Pristinába. A koszovói belügyminiszter szerint a letartóztatott volt rendőr egyike annak a két gyanúsítottnak, akiket az elmúlt két napban a rendőrjárőrök elleni támadások után fogtak el.

Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, hogy szerb katonákat és rendőröket telepíthessen Koszovóba – közölte Aleksandar Vučić elnök szombaton.

A legutóbbi feszültségek azt követően törtek ki, hogy a koszovói hatóságok úgy döntöttek, december 18-án helyhatósági választásokat tartanak a szerb többségű településeken. A főbb szerb politikai pártok bejelentették, hogy bojkottálni fogják az eseményt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!