Az EP három legnagyobb frakciójának vezetői jövő héten vitát kezdeményeznek a bővítési eljárás során alkalmazott méltánytalanságokról

2022. december 10. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament három legnagyobb frakciójának vezetői megállapodtak abban, hogy a jövő héten vitát kezdeményeznek az EP-ben a schengeni bővítési eljárás során alkalmazott méltánytalan bánásmódról – jelentette be Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselő pénteken a közösségi oldalon.

Az EP három fő frakciója az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) és a Renew Europe. „Meggyőződésem, hogy az Európai Parlament egységesen Románia mellé fog állni” – írta Mureşan, aki az EPP frakcióvezető-helyettesi tisztségét is betölti.

Románia schengeni övezethez való csatlakozása nem lezárt téma, mivel Klaus Iohannis elnök hamarosan újra megnyithatja azt, és az Európai Tanács jövő heti ülésének napirendjére tűzheti – írta pénteken a Facebookra Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő is, a Renew Europe tagja.

„Nem könnyű megmásítani az európai döntéseket, de még mindig van reális esély arra, hogy újraindítsuk a vitát és politikai megoldást találjunk, emelve a tétet a belügyminiszterek találkozójáról az állam- és kormányfők találkozójára, akik szélesebb látókörrel tudnak politikai döntéseket hozni. Tegnap óta Románia schengeni csatlakozásának kérdése már nem csak nemzeti kérdés. Ez nem Románia és Bulgária ügye Ausztriával, hanem európai kérdéssé vált, amelynek visszhangja van minden fővárosban, az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben, az európai politikai csoportokban. Ezek az egyedi vétók, amelyek valósággal blokkolják az Európai Uniót, kezdenek strukturális problémává válni. Ez már nem Romániáról és Bulgáriáról szól, hanem az európai szolidaritásról válság idején, valamint a szerződések tiszteletben tartásáról” – olvasható Cioloş bejegyzésében.

Az európai parlamenti képviselő úgy vélekedik, most nincs értelme a bűnbakkeresésnek, „ez ráér a meccs végén, de most még a küzdőtéren vagyunk”.

„A frusztrációk forráspontig hevítése, a nacionalizmus szítása és a sértett válasz csak az idegek lehűtését segíti, de a kívánt eredmény elérését nem” – szögezi le Cioloş.

(Agerpres)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!