Megszavazták, Indonéziában betiltják a házasságon kívüli szexet

2022. december 6. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament elfogadta az új büntető törvénykönyvet, így Indonéziában büntethetővé vált a házasságon kívüli szex – írja a CNN. A törvényeket egy hároméves átmeneti időszak után kezdik majd el végrehajtani.

Mint arról korábban a Telexen is beszámoltunk, a büntető törvénykönyv módosításának értelmében a házasságon kívüli szexért akár egy évig terjedő börtönbüntetés is járhat mostantól az országban.

Bírálói szerint az új törvénykönyv – amit a törvényhozók egyhangúlag fogadtak el – veszélyezteti az emberi jogokat és szabadságjogokat a délkelet-ázsiai országban. Bambang Wuryanto országgyűlési képviselő szerint a régi büntető törvénykönyv a gyarmati korszakból származott, mint mondta: „A régi kódex a holland örökséghez tartozott... és már nem aktuális”.

A világ legnagyobb muszlim többségű (270 milliós) országában az elmúlt években sokat erősödött a vallási konzervativizmus. Az ország egyes részein például tilos az alkoholfogyasztás és a szerencsejáték, és van, ahol nyilvános korbácsütések járnak számos bűncselekményért, többek között homoszexualitásért és házasságtörésért.

Az új törvénykönyv nem csak a házasság előtti együttélést tiltja, tilos többek között az elnök és az állami intézmények megsértése vagy az indonéz állami ideológiával ellenkező vélemény kinyilvánítása is. A nemi erőszak kivételével büntethetővé válik az abortusz, és benne van a törvénykönyvben a „fekete mágia” miatti szabadságvesztés is.

Tiltakozók az indonéz parlament előtt Jakartában 2022. december 5-én – Fotó: Adek Berry / AFP
Tiltakozók az indonéz parlament előtt Jakartában 2022. december 5-én – Fotó: Adek Berry / AFP

Az szigorú törvények nemcsak az indonézekre, de az országba látogató a külföldiekre is érvényesek lesznek, ezért várhatóan gondot okoznak majd az üzleti szférában, különösen a turizmusban. Az ország nagymértékben függ a turisztikai bevételektől, és még mindig lábadozik a világjárvány okozta lassulásból, amely távol tartotta az utazókat.

A törvény elfogadása ellen számos jogvédő csoport tiltakozott. Egy keddi sajtótájékoztatón Yasonna Laoly emberi jogi miniszter azt reagálta a tiltakozásokra, hogy egy multikulturális és soknemzetiségű országnak nem könnyű olyan büntető törvénykönyvet alkotni, amely „minden érdeknek megfelel”. Hozzátette, reméli, hogy az indonéziaiak megértik, hogy a törvényhozók mindent megtettek, hogy megfeleljenek a „közvélemény igényeinek”, és felkérte az elégedetlenkedőket, hogy nyújtsanak be felülvizsgálati kérelmet az alkotmánybírósághoz.

„Amit most látunk, az óriási visszaesés Indonézia nehezen kivívott fejlődésében az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelme terén az 1998-as forradalom után. Ezt a büntető törvénykönyvet eleve nem lett volna szabad elfogadni” – mondta Usman Hamid, az Amnesty International Indonesia ügyvezető igazgatója.

Andreas Harsono, a Human Rights Watch Indonesia kutatója szerint a törvények „visszaesést jelentenek az Indonéziában amúgy is csökkenő vallásszabadság számára”, és arra figyelmeztetett, hogy visszaélhetnek a törvényekkel, hogy bizonyos személyeket célba vegyenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!