Felfüggesztik Iránban az erkölcsrendészet működését

2022. december 4. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztik Iránban az erkölcsrendészetet működését – írja az Al-Dzsazíra. Ezt Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be szombat este a síita vallás legszentebb helyén, Kum városában. Az Isna félhivatalos helyi hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint Montazeri azt mondta, „az erkölcsrendészetnek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, és azok szüntették meg, akik létrehozták”.

Mint korábban írtuk, az iszlám köztársaságban szeptemberben azután indult tüntetéssorozat, hogy az erkölcsrendészeten meghalt egy 22 éves kurd lány. Bár a hatóságok tagadják, hogy ők ölték meg Mahsza Aminit, a tiltakozók szerint az erkölcsrendőrök a felelősök a halálesetért. Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselt fejkendőt.

Szeptember óta folyamatosak az országban a tiltakozások, amelyeket nagyon sokáig erőszakkal próbáltak meg elfojtani. Miután ez nem vezetett teljes sikerhez, december negyedikén bejelentették, hogy felülvizsgálják a fejkendő hordásáról szóló törvényt, majd azt is, hogy megszüntetik az erkölcsrendészetet.

Az erkölcsrendészet felfüggesztését az iráni rendőrség egyelőre nem erősítette meg. Az elmúlt több mint két hónapban folyamatosak voltak a tüntetések, legutóbb sokan tűzijátékkal ünnepelték, hogy az ország válogatottja kikapott az Amerikai Egyesült Államok csapatától. Az egyik ünneplőt agyonlőtték az iráni biztonsági erők.

Az iráni tüntetésekről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!