Felfüggesztik Iránban az erkölcsrendészet működését

2022. december 4. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztik Iránban az erkölcsrendészetet működését – írja az Al-Dzsazíra. Ezt Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be szombat este a síita vallás legszentebb helyén, Kum városában. Az Isna félhivatalos helyi hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint Montazeri azt mondta, „az erkölcsrendészetnek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, és azok szüntették meg, akik létrehozták”.

Mint korábban írtuk, az iszlám köztársaságban szeptemberben azután indult tüntetéssorozat, hogy az erkölcsrendészeten meghalt egy 22 éves kurd lány. Bár a hatóságok tagadják, hogy ők ölték meg Mahsza Aminit, a tiltakozók szerint az erkölcsrendőrök a felelősök a halálesetért. Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselt fejkendőt.

Szeptember óta folyamatosak az országban a tiltakozások, amelyeket nagyon sokáig erőszakkal próbáltak meg elfojtani. Miután ez nem vezetett teljes sikerhez, december negyedikén bejelentették, hogy felülvizsgálják a fejkendő hordásáról szóló törvényt, majd azt is, hogy megszüntetik az erkölcsrendészetet.

Az erkölcsrendészet felfüggesztését az iráni rendőrség egyelőre nem erősítette meg. Az elmúlt több mint két hónapban folyamatosak voltak a tüntetések, legutóbb sokan tűzijátékkal ünnepelték, hogy az ország válogatottja kikapott az Amerikai Egyesült Államok csapatától. Az egyik ünneplőt agyonlőtték az iráni biztonsági erők.

Az iráni tüntetésekről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!