Felülvizsgálják Iránban a fejkendők viseléséről szóló törvényt

2022. december 4. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Felülvizsgálják Iránban azt a több évtizedes törvényt, amely előírja a nőknek a fejük eltakarását az otthonukon kívül – írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. Az iszlám köztársaságban több mint két hónapja tartanak a rendszerellenes tiltakozások, amelyekben több mint négyszáz fő meghalt.

A parlament és az igazságszolgáltatás is vizsgálja, hogy szükség van-e a fejkendők viseléséről szóló törvény módosítására – mondta szombaton Mohammad Dzsafat Montazeri iráni főügyész. Az országban 1983 óta kötelező minden nőnek hidzsábot hordani, amit az utóbbi időben a városokban egyre többen nem tartottak be.

A síita államban szeptemberben kezdődtek el a tiltakozások, miután az erkölcsrendészeten meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit azért vittek be, mert nem viselt fejkendőt. Az elmúlt több mint két hónapban folyamatosak voltak a tüntetések, legutóbb sokan tűzijátékkal ünnepelték, hogy az ország válogatottja kikapott az Amerikai Egyesült Államok csapatától. Az egyik ünneplőt agyonlőtték az iráni biztonsági erők.

Az iráni tüntetésekről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!