Vakolattal együtt lopták le a falról Banksy egyik ukrajnai alkotását

2022. december 3. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai rendőrség sértetlenül megtalálta a neves graffitiművész alkotását, miután több elkövető gyakorlatilag a vakolattal együtt szedte le az egyik bombák által sújtott épület faláról Hostomelben – írja a BBC.

Banksy alkotása – Fotó: Maxym Marusenko / AFP
Banksy alkotása – Fotó: Maxym Marusenko / AFP
Ez maradt a helyén – Fotó: National Police Of Ukraine / Reuters
Ez maradt a helyén – Fotó: National Police Of Ukraine / Reuters

„Az anonim alkotó munkáját most már a rendőrség őrzi” – közölte Olekszij Kuleba, Kijev régió vezetője a Telegramon, aki szerint Banksy művei „az ellenség elleni harc jelképei”.

Banksy az elmúlt hónapban több videófelvételt tett közzé, ezeken keresztül üzent a világnak, hogy az orosz támadások által leginkább érintett városokban alkotott, köztük Hosztomel, Horenka és Borodyanka településeken. A megrongálódott épületeken olyan embereket mutat be, akik hétköznapi feladatokat végeznek. A fent látható, tüzet oltó háziasszony mellett készített egy kézen álló tornászt ábrázoló alkotást is, de van olyan, ahol egy Putyin-arcú embert padlóra vág egy gyerek cselgáncsozás közben.

Banksy a világ egyik leghíresebb graffitiművésze, aki főleg politikai és társadalmi krititkákat fogalmaz meg alkotásai által. A szatirikus utcai művészetének rengeteg rajongója van, ám ennek ellenére sem fedték fel kilétét.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Banksy alkotásait eltulajdonították. 2019-ben egy bűnbanda Párizsban „csiszolta” le az egyik graffitit, melyet később Olaszországban találtak meg.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!