Vakolattal együtt lopták le a falról Banksy egyik ukrajnai alkotását

2022. december 3. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai rendőrség sértetlenül megtalálta a neves graffitiművész alkotását, miután több elkövető gyakorlatilag a vakolattal együtt szedte le az egyik bombák által sújtott épület faláról Hostomelben – írja a BBC.

Banksy alkotása – Fotó: Maxym Marusenko / AFP
Banksy alkotása – Fotó: Maxym Marusenko / AFP
Ez maradt a helyén – Fotó: National Police Of Ukraine / Reuters
Ez maradt a helyén – Fotó: National Police Of Ukraine / Reuters

„Az anonim alkotó munkáját most már a rendőrség őrzi” – közölte Olekszij Kuleba, Kijev régió vezetője a Telegramon, aki szerint Banksy művei „az ellenség elleni harc jelképei”.

Banksy az elmúlt hónapban több videófelvételt tett közzé, ezeken keresztül üzent a világnak, hogy az orosz támadások által leginkább érintett városokban alkotott, köztük Hosztomel, Horenka és Borodyanka településeken. A megrongálódott épületeken olyan embereket mutat be, akik hétköznapi feladatokat végeznek. A fent látható, tüzet oltó háziasszony mellett készített egy kézen álló tornászt ábrázoló alkotást is, de van olyan, ahol egy Putyin-arcú embert padlóra vág egy gyerek cselgáncsozás közben.

Banksy a világ egyik leghíresebb graffitiművésze, aki főleg politikai és társadalmi krititkákat fogalmaz meg alkotásai által. A szatirikus utcai művészetének rengeteg rajongója van, ám ennek ellenére sem fedték fel kilétét.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Banksy alkotásait eltulajdonították. 2019-ben egy bűnbanda Párizsban „csiszolta” le az egyik graffitit, melyet később Olaszországban találtak meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!