További hat NASAMS légvédelmi rakétarendszert küld Ukrajnának az USA

2022. december 1. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

1,2 milliárd dolláros (469,9 milliárd forintos) szerződést kötött a NASAMS légvédelmi rakétarendszereket (National Advanced Surface-to-Air Missile System) gyártó Raytheonnal az Egyesült Államok arra, hogy legyártsák az Ukrajnának korábban beígért, fennmaradt hat NASAMS rendszert. A NASAMS egy norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer, ilyen rendszereket vásárol a Magyar Honvédség is, 2023-tól érkeznek majd.

Az amerikai hadsereg szerdán írta alá a megállapodást a felszíni rakétarendszerekre. Ezzel összesen nyolc NASAMS rendszert kap Ukrajna az orosz rakéta- és dróntámadások kivédésére.

NASAMS légvédelmi rendszer – Fotó: Kongsberg Defence & Aerospace AS
NASAMS légvédelmi rendszer – Fotó: Kongsberg Defence & Aerospace AS

Ukrajna novemberben kapta meg az első két NASAM légvédelmi rendszerből álló szállítmányt. A továbbiakat a következő hónapokban fogják leszállítani, amint megépülnek. A Pentagon közölte azt is, hogy az USA által szállított NASAMS légvédelmi rendszerek eddig 100 százalékos sikerrel fogták el Ukrajnában az orosz rakétákat. (Guardian)

Az Egyesült Államok összesen több mint 19,3 milliárd dollárt fordított Ukrajna biztonsági támogatásra a Biden-kormányzat alatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!