Váratlanul meghalt a belarusz külügyminiszter, Vlagyimir Makej

2022. november 26. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

64 éves korában meghalt Vlagyimir Makej, aki 2012-től haláláig Belarusz külügyminisztere volt. Haláláról a Belta, az ország állami hírügynöksége adott hírt, a halál okáról azonban nem számoltak be, csak annyit írtak, hogy az váratlan volt. Makej négy nappal ezelőtt még Örményországban tett hivatalos látogatást, hétfőre pedig találkozón vett volna részt Szergej Lavrovval.

A 64 éves Makej halálával kapcsolatban részvétét fejezte ki Alekszandr Lukasenko elnök és a belarusz állami szervek mellett Azerbajdzsán, valamint az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova is.

Vlagyimir Makej – Fotó: Henadz Zhinkov / Xinhua News Agency.All Rights Reserved
Vlagyimir Makej – Fotó: Henadz Zhinkov / Xinhua News Agency.All Rights Reserved

A fontos pozíciójú belarusz politikus halála azért is érinti a háborús helyzetet, mert Belarusz volt korábban az orosz-ukrán háború előállomása, amikor Oroszország és Belarusz együtt hadgyakorlatoztak. Makej ekkor azt mondta: az orosz-belarusz közös hadgyakorlat befejezése, vagyis február 20. után egyetlen orosz katona és orosz hadifelszerelés sem marad Belaruszban. Hozzátette: tapasztalják, hogy a NATO milyen tevékenységet folytat Belarusz nyugati határainál és Ukrajnában. „Ez (a hadgyakorlat) pedig válasz a nyugati partnereink tevékenységére”.

Belarusz sokáig hangoztatta, hogy ők is érintettek a háborúban, ezért nekik is részt kell venniük (Makej úgy vélte, egyenesen magának Lukasenkonak) a tárgyalásokon. A belarusz külügyminiszter szeptemberben még azt taglalta, hogy a háború miatt a NATO és a Nyugat hibái felelősek, mert „figyelmen kívül hagyták Oroszország és Belarusz jogos biztonsági követeléseit”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!