Több mint 100 millió euróval egészül ki a Moldovai Köztársaságnak szánt segély

2022. november 22. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaválság és a menekültválság kezelésére újabb nemzetközi segélyt kap a Moldovai Köztársaság, több mint 100 millió eurót, jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia államfő a moldovai Ziarul de Gardă szerint.

Macron a Moldovai Köztársaságot Támogató Platform harmadik konferenciáján arról beszélt, hogy a támogatást az országba érkező menekültek ellátására, oktatáshoz való hozzáférésének biztosítására szánják, illetve az energiaügyi reformokra, amelyek „indokolják a döntésünket, hogy uniós tagjelölti státuszt adjunk a Moldovai Köztársaságnak”. A francia elnök azt is hozzátette, hogy szükség esetén az ország további „masszív” támogatásra számíthat a téli energiaszükségletének fedezésében.

A konferencián Annalena Baerbock német külügyminiszter is 32,3 millió eurós támogatást ígért a Moldovai Köztársaságnak az ukrajnai háború hatásaival szembeni védekezésre, tudósított a Chișinău-i Rádió a DPA hírügynökséget idézve.

Hétfőn 45 ország képviselői találkoztak Párizsban, hogy megbeszéljék, mivel segítik az ukrajnai háború miatt destabilizálódó országot. Az orosz Gazprom 40 százalékkal csökkentette a Moldovai Köztársaságba szállított gáz mennyiségét, ami a tél közeledtével komoly problémát okoz az orosz energiától nagy mértékben függő országnak.

A fórum korábbi találkozóin összesen 1,3 milliárd eurónyi támogatást ígértek a Moldovai Köztársaságnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!