Több mint 100 millió euróval egészül ki a Moldovai Köztársaságnak szánt segély

2022. november 22. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaválság és a menekültválság kezelésére újabb nemzetközi segélyt kap a Moldovai Köztársaság, több mint 100 millió eurót, jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia államfő a moldovai Ziarul de Gardă szerint.

Macron a Moldovai Köztársaságot Támogató Platform harmadik konferenciáján arról beszélt, hogy a támogatást az országba érkező menekültek ellátására, oktatáshoz való hozzáférésének biztosítására szánják, illetve az energiaügyi reformokra, amelyek „indokolják a döntésünket, hogy uniós tagjelölti státuszt adjunk a Moldovai Köztársaságnak”. A francia elnök azt is hozzátette, hogy szükség esetén az ország további „masszív” támogatásra számíthat a téli energiaszükségletének fedezésében.

A konferencián Annalena Baerbock német külügyminiszter is 32,3 millió eurós támogatást ígért a Moldovai Köztársaságnak az ukrajnai háború hatásaival szembeni védekezésre, tudósított a Chișinău-i Rádió a DPA hírügynökséget idézve.

Hétfőn 45 ország képviselői találkoztak Párizsban, hogy megbeszéljék, mivel segítik az ukrajnai háború miatt destabilizálódó országot. Az orosz Gazprom 40 százalékkal csökkentette a Moldovai Köztársaságba szállított gáz mennyiségét, ami a tél közeledtével komoly problémát okoz az orosz energiától nagy mértékben függő országnak.

A fórum korábbi találkozóin összesen 1,3 milliárd eurónyi támogatást ígértek a Moldovai Köztársaságnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!