Több száz sérültje és sok halálos áldozata van a hétfői indonéziai földrengésnek

2022. november 22. – 06:42

Több száz sérültje és sok halálos áldozata van a hétfői indonéziai földrengésnek
Falusiak visznek egy sérültet az 5,6-es erősségű földrengés után Cianjurban 2022. november 22-én – Fotó: Adytia Aji / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi hatóságok szerint sok halálos áldozata és több száz sérültje lehet az Indonézia fő szigetén, Jáván hétfőn bekövetkezett földrengésnek. Az 5,6-os erősségű rengés a nyugat-jávai Cianjur várost érte, az amerikai földtani intézet adatai szerint 10 kilométeres mélységben, írja a BBC.

A mentőcsapatok egész éjjel dolgoztak, hogy megpróbálják a felszínre hozni az épületek alatt rekedt embereket. A földrengés sűrűn lakott területen történt, ahol gyakoriak a földcsuszamlások, a rosszul megépített házak könnyedén összedőltek.

A halálos áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert. Ridwan Kamil regionális kormányzó 162 halálos áldozatról beszélt, de ezt nem erősítették meg hivatalosan. Indonézia Nemzeti Katasztrófaelhárítási Ügynöksége (BNPB) szerint a halálos áldozatok száma 62.

Ridwan Kamil a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy a rengésben 326 ember sérült meg, többségük töréseket szenvedett, mert összezúzták őket a romok. A regionális kormány azonban arra figyelmeztetett, hogy az emberek egy része továbbra is „elszigetelt helyeken rekedt”. A helyi tisztviselők „abból indulnak ki, hogy a sérültek és a halálos áldozatok száma idővel növekedni fog”.

A katasztrófa miatt több mint 13 ezer ember kényszerült lakóhelyét elhagyni, és több mint 2200 lakás sérült meg.

Herman Suherman, Cianjur város közigazgatási vezetője azt mondta: a mentőautók folyamatosan érkeznek a falvakból a kórházba főként csonttöréses sérülésekkel, amelyeket az épületek törmelékei által beszorított emberek szenvedtek el. Sok sérültet egy kórház parkolójában láttak el, miután a földrengés után a kórház is több órára áram nélkül maradt.

Ridwan Kamil regionális kormányzó szerint akár három napig is eltarthat, amíg az áramszolgáltatás teljesen helyreáll a térségben, és a mobiltelefon-hálózat működése is akadozik, ami sok problémát okoz a hatóságoknak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!