Észak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierő

2022. november 20. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierő – jelentette vasárnap az NTV török hírtelevízió, tájékoztat az MTI. Az újabb török légicsapásokra egy héttel az után került sor a két térségben, hogy múlt vasárnap robbantásos merénylet történt Isztambul zsúfolt sétálóutcájában, az Istiklalon. A hat halálos áldozatot követelő támadást Ankara a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez kötötte. A PKK ugyanakkor visszautasította a felelősséget a terrorcselekményért.

A török légierő mostani beavatkozása a Karom-Kard fedőnevet viseli – tájékoztatott a török védelmi minisztérium.

A műveletben eddig több mint 50 légi jármű vett részt, és legkevesebb 100 célpontot ért csapás.

Észak-Szíriában a harci gépek a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia állásait támadják. A milíciát a török vezetés a PKK szíriai szárnyának tekinti, és nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő terrorszervezetként kezel. Szíriában többek között Kobani, Tell-Rifát és Derik térségét sújtották találatok, míg Irakban a PKK második legfontosabb fészkének számító Szindzsárt.

A szíriai állami televízió megerősítette a csapások hírét, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet pedig azt közölte, hogy 25 légitámadás érte az ország kurd milíciák ellenőrizte részét, és legalább 10 katona és milicista halt meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!