III. Károly király kitiltotta a libamájat a királyi palotából

2022. november 19. – 17:44

III. Károly király kitiltotta a libamájat a királyi palotából
Fotó: Christof Stache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Az angol királyi rezidenciákon nem szolgálnak fel többé kényszertömött kacsa vagy liba májából készült ételeket, mivel III. Károly király megtiltotta azt – erősítette meg a Buckingham-palota a Peta állatvédő szervezetnek küldött levelében.

Károlynak régóta a begyében van a libamáj, már walesi hercegként is küzdött ellene, saját birtokain leállíttatta a kényszertömést, és szorgalmazta a szélesebb körű tiltást.

Most királyként végre tehetett az ügyért: a luxusétel lekerült a királyi étlapról.

A Petának küldött levél megerősíti, hogy a libamáj tilalma az összes királyi birtokra vonatkozik, beleértve Balmoralt, Sandringhamet, a windsori kastélyt, a Hillsborough-kastélyt és a Buckingham-palotát is.

A Peta angliai alelnöke üdvözölte a lépést, mondván, másoknak is követniük kellene a királyi példát, és a libamájat már idén karácsonykor el kellene hagyni az étlapról.

Már maga a kényszertömés folyamata is rendkívüli fájdalmat okoz az állatnak, naponta 2 kilogramm gabonát pumpálnak az állatok gyomrába a torkukon lenyomott fémcsöveken keresztül, a természetellenes méretűre hízott, egészségtelen májról nem is beszélve. Az Egyesült Királyságban ezért is tilos a libamáj előállítása, viszont nem tiltott sem az importja, sem az árusítása.

A liba májának feldolgozásával készült libamáj Magyarország egyik fontos exportcikke. A hízott libából előállított termékeket – így a hízott libamájat is – a Hungarikum Bizottság 2013-ban felvette a Hungarikumok Gyűjteményébe. Az 1998-as magyar állatvédelmi törvény szerint tilos az állatot kényszertakarmányozásra fogni, de ez alól kivételt kapott a házilagos liba- és kacsatömés, amit gazdasági-szociális megfontolásokkal indokoltak, de a törvény betartását ellenőrizni szinte lehetetlen.

Erzsébet királynő 1993-as magyarországi látogatásakor szerepelt libamáj az étlapon, libamájjal töltött kucsmagomba formájában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!