III. Károly király kitiltotta a libamájat a királyi palotából

2022. november 19. – 17:44

III. Károly király kitiltotta a libamájat a királyi palotából
Fotó: Christof Stache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Az angol királyi rezidenciákon nem szolgálnak fel többé kényszertömött kacsa vagy liba májából készült ételeket, mivel III. Károly király megtiltotta azt – erősítette meg a Buckingham-palota a Peta állatvédő szervezetnek küldött levelében.

Károlynak régóta a begyében van a libamáj, már walesi hercegként is küzdött ellene, saját birtokain leállíttatta a kényszertömést, és szorgalmazta a szélesebb körű tiltást.

Most királyként végre tehetett az ügyért: a luxusétel lekerült a királyi étlapról.

A Petának küldött levél megerősíti, hogy a libamáj tilalma az összes királyi birtokra vonatkozik, beleértve Balmoralt, Sandringhamet, a windsori kastélyt, a Hillsborough-kastélyt és a Buckingham-palotát is.

A Peta angliai alelnöke üdvözölte a lépést, mondván, másoknak is követniük kellene a királyi példát, és a libamájat már idén karácsonykor el kellene hagyni az étlapról.

Már maga a kényszertömés folyamata is rendkívüli fájdalmat okoz az állatnak, naponta 2 kilogramm gabonát pumpálnak az állatok gyomrába a torkukon lenyomott fémcsöveken keresztül, a természetellenes méretűre hízott, egészségtelen májról nem is beszélve. Az Egyesült Királyságban ezért is tilos a libamáj előállítása, viszont nem tiltott sem az importja, sem az árusítása.

A liba májának feldolgozásával készült libamáj Magyarország egyik fontos exportcikke. A hízott libából előállított termékeket – így a hízott libamájat is – a Hungarikum Bizottság 2013-ban felvette a Hungarikumok Gyűjteményébe. Az 1998-as magyar állatvédelmi törvény szerint tilos az állatot kényszertakarmányozásra fogni, de ez alól kivételt kapott a házilagos liba- és kacsatömés, amit gazdasági-szociális megfontolásokkal indokoltak, de a törvény betartását ellenőrizni szinte lehetetlen.

Erzsébet királynő 1993-as magyarországi látogatásakor szerepelt libamáj az étlapon, libamájjal töltött kucsmagomba formájában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!