Magyarország-szerte szerveztek pénteken ismét élőláncokat és újra sztrájkolnak a tanárok

2022. november 18. – 11:55

Magyarország-szerte szerveztek pénteken ismét élőláncokat és újra sztrájkolnak a tanárok
Élőlánc a Bem rakparton – Fotó: Melegh Noémi Napsugár/ Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatás fejlesztését, a pedagógusok megbecsülését követelve alkottak élőláncot diákok, tanárok és szülők Budapesten és vidéken péntek reggel az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében. Reggel nyolckor kezdődött az újabb országos pedagógussztrájk is, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg. A demonstrációt ugyanakkor támogatta a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a Tanárokért, ADOM Diákmozgalom, Szülői Hang, Szülői Összefogás, Pedagógus Egység, noÁr és az Amnesty International is.

Budapesten majdnem tíz kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel, Vác főutcájában és Szegeden pedig szintén sorfalat álltak a diákok, a miskolci Földes Gimnáziumban ülősztárjkba kezdtek a diákok. Délután ismét tüntetésre készülnek Budapesten, a Telex.hu egész nap percről percre követi az eseményeket.

A Pala Mozgalom, a reggeli élőlánc egyik szervező csapata sajtótájékoztatót tartott, ahol a diákok azt mondták: sikeres volt az élőlánc, Budapesttel együtt 46 városban volt nagyjából egyszerre tiltakozás. Debrecenben és Tatabányán több mint 1000-en vettek részt a reggeli élőláncban. Szerintük pénteken olyan városokban és iskolákban is megvalósult az élőlánc, ahol eddig nem tudott, és az oktatás már nem csak Budapest problémája.

Az előző országos pedagógussztrájk október 27-én volt, aznap sok ezer pedagógus nem dolgozott a PDSZ szerint. Több mint tíz kilométer hosszú élőláncot alkottak Budapesten a diákok és szülők, a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon egyaránt, vagyis a szervezők szerint „körbeölelték Budapestet”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!