Michelle Obama inkább kivasalta az afro haját, mert az amerikaiak szerinte nem álltak készen a természetes hajára

2022. november 18. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Michelle Obama szerint az amerikaiak „nem álltak készen” a természetes afro hajára, mert az amerikaiak „még csak akkor kezdtek hozzászokni”, hogy egy fekete család vezeti az Egyesült Államokat, ezért inkább mindig kivasalta a haját, írja a The Guardian.

Obama szerint egyszerűbb lett volna afrofonást hordania, de tartott attól, hogy a haját figyelemelterelésre használnák, vagy politikai kérdést csinálnának belőle, és nem akart rasszista kérdésekre válaszolgatni.

Michelle Obama természetes hajjal – Fotó: Bet Awards 2020 / Getty Images
Michelle Obama természetes hajjal – Fotó: Bet Awards 2020 / Getty Images

„Hadd maradjon egyenes a hajam. Fogadtassuk el inkább az egészségügyi ellátásról szóló törvényt”, emlékezett vissza a hivatali időkre Obama. Az egykori first lady szerint a fekete nőknek még a hajuk is akadályt, nehézséget jelenthet a munkahelyeken, mert a természetes hajukat kritizálhatják úgy, hogy azok nem professzionálisak. Még akkor is, hogy nyilván a nőknek könnyebb lenne, ha egyszerűen csak úgy hordhatnák a hajukat, amilyen.

Az amerikai képviselőház márciusban fogadta el a Crown-törvényt, ami tiltja a hajviselet alapján történő megkülönböztetést. A szenátus nem fogadta el az intézkedést. Több állam és település már elfogadta a törvény helyi változatait, köztük Miami Beach, ami például októberben fogadta el a törvényt, miszerint hajviselet alapján nem lehet megkülönböztetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!