Amerikai félidős választások: megvan a republikánus többség a képviselőházban

2022. november 17. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Beigazolódtak az előzetes becslések, a republikánusok szűk többséget szereztek az amerikai képviselőházban – írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy hiába őrizte meg többségét a szenátusban a Demokrata Párt, a képviselőház támogatása nélkül Biden nem lesz képes újabb, nagyobb reformokat átnyomni, és a következő költségvetés is veszélybe kerülhet.

A republikánusok a szerdai állás szerint 218 helyet szereztek meg a 435 fős képviselőházban, de ez a szám akár 223-ra is nőhet, néhány hely sorsa ugyanis még mindig nem dőlt el. A republikánusok képviselőházi vezetője Kevin McCarthy lett, akinek a Twitteren Joe Biden amerikai elnök is gratulált az eredményhez. A demokrata elnök nyilatkozatában azt írta „készen áll a közös munkára az amerikai családokért”.

Bár a kormányzó párt hagyományosan rosszul szerepel a félidős választásokon, a demokratáknak nem kell szégyenkezniük, a vártnál ugyanis jobban teljesítettek. A republikánusok viszont erősebb eredményre számítottak, a felemás eredményért több befolyásos republikánus politikus is a volt elnököt, Donald Trumpot (aki pár napja bejelentette: 2024-ben visszatérne a Fehér Házba) tette felelőssé.

Nancy Pelosi demokrata házelnök is nyilatkozatot adott ki, miután biztossá vált a republikánus többség az alsóházban, ebben azt írta: a demokrata képviselők továbbra is Biden szövetségesei lesznek, és erős befolyást fognak gyakorolni a „szűk republikánus többségre”. A 82 éves Pelosi, aki az első nő ezen a poszton, közleményében nem nyilatkozott arról, hogy kisebbségi vezetőként a posztján maradna-e. A januári első plenáris ülésen dőlhet el, hogy a republikánus többség össze tud-e fogni annak érdekében, hogy új, republikánus házelnököt válasszanak az alsóház élére (a jelölt minden bizonnyal Kevin McCarthy lesz).

Kevin McCarthy republikánus vezető egy 2022. november 15-én tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Alex Wong / Getty Images / AFP
Kevin McCarthy republikánus vezető egy 2022. november 15-én tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Alex Wong / Getty Images / AFP

A republikánus többség azért is nagy eredmény, mert az amerikai képviselőház szabályai a vezető pártnak adják meg az irányítást abban a kérdésben is, hogy mely törvényjavaslatokról szavaznak, és melyek maradnak függőben – így akár Biden-adminisztráció törvényjavaslatait is lesöpörhetik az asztalról. A republikánusok irányítják majd az összes képviselőházi bizottságot is, amelyek széles körű felügyeleti és idézési jogkörrel rendelkeznek.

Az amerikai félidős választás eredményéről korábban ebben a cikkben írtunk bővebben. Ebben pedig azt elemeztük, milyen hatással van mindez a politikai erőviszonyokra, és a következő két év törvényhozására.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!