Teljes hírzárlat van a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén, több háztömböt lezártak a rendőrök

Legfontosabb

2022. november 16. – 12:20

frissítve

Teljes hírzárlat van a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén, több háztömböt lezártak a rendőrök
Rendőrök pásztázzák a termőföldet Przewodów mellett – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este rakéta csapódott be Lengyelországban az ukrán–lengyel határ közelében, a rendkívüli esemény ellenére azonban az ország pont olyan nyugodt, mint ahogy egy esős, ködös lengyel napon egy országnak lennie kell. A helyszínhez közeli falvak üresek, az utcákat csak kerámia kerti törpék és újságírók töltik meg. A rendőrök a közeli mezőket is átvizsgálják. Helyszíni riportunk Przewodówból.

Hajnalban szeltük át Lengyelországot, hogy eljussunk Przewodówba. Az ukrán–lengyel határ lengyel oldalán becsapódó rakéta tegnap nagy botrányt kavart: több ország is kiállt amellett, hogy „ha kell, a NATO minden egyes szegletét megvédik”, a két ember halálát okozó becsapódás után pedig a lengyelek, a magyarok és a lettek is rendkívüli ülést hívtak össze. Itt olvashatják folyamatosan frissülő hírfolyamunkat a fejleményekről>>>

De amennyire gyors reakciólánc indult el a politikában, Lengyelország maga közben annyira nyugodt maradt. Embereket alig látni az utcán Przewodówtól a délebbre lévő Lubyczáig, de még az is csak találgatni tud a történtekről, aki (főként azért, mert újságíró) órák óta a helyszínen van.

„Igen, valahol arra, balra csapódott be a rakéta”

– mutat egy helyi férfi szűkszavúan a régebbi típusú, viszonylag nagy épületek felé. A Lubycza felől érkező úton már gyülekeznek az újságírók, az alig két-három helyi bámészkodót próbálják a történtekről faggatni: ám mindhiába, nagyon ők sem tudnak egyelőre semmit a friss eseményekről.

A férfi által mutatott épületek mögött ráadásul a rendőrök nagyjából két háztömbnyi területet zártak le, így teljesen lehetetlen az is, hogy az ember közelebb menjen érdeklődni. Egy blokkot – ahol a csapás érte a falut – a gabonasilóknál kerítettek el, egyet pedig annál kintebb, még jobban elszeparálva ezzel az embereket a területtől.

Valójában Przewodów nagy része el van zárva, csak a lakókat engedik be. Néhány lakót láttunk kijönni a faluból, ők egy húst árusító kocsiból vásároltak. Sok érdeklődőt, mondjuk, nem kell elzárni – az egyik, helyszínt biztosító rendőr lapunknak úgy fogalmazott:

„Inkább szinte csak a sajtó nézelődik erre, a lakók otthon vannak, várják a híreket a nappaliban.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Przewodówhoz közeli, körülbelül három utcából álló Lipinába sem lehet bemenni. A két falut két-három rendőrautó zárja le, de messziről látni, hogy a becsapódás helyszínén katonák is vannak.

A tévé előtt kíváncsiskodó helyieknek azonban még egy darabig biztosan várniuk kell. A jelenlegi információk alapján az ügyészség és a hadsereg is a zárt területen van, amíg ők nem jönnek ki, nem mondhat senki semmit. Azt viszont nem tudni, ez mikor történik meg, csak azt látni, hogy folyamatosan mennek be az újabb és újabb minisztériumi autók a területre.

Távolabb, több száz méterre az is látható, hogy rendőrök három-négy fős csoportokban vizsgálódnak a nem lezárt rész melletti földeken is.

Frissítés: szerda délutánra egy kisebb katonai konvoj jelent meg Przewodów határában, oda-vissza jártak a lezárt rész és a falu határán túl eső részeken. Aztán legalább nyolc katonai jármű két irányból indult meg a lezárt részen belülre. Van a lezárt terület szélén egy iskola is, de diákok nincsenek bent, csak tanárok, ők viszont nem nyilatkozhatnak.

Vizsgálják a körülményeket

Az oroszok kedden egész nap lőtték Ukrajnát, az ukrán városokat és a stratégiai célpontokat, az ország nagy részén áramhiányt okozva ezzel. Délután fél négy után csapódott be rakéta az ukrán–lengyel határ felől a lengyelországi Przewodówba.

A titkolózás a helyszínen is egyelőre nagy, de érthető módon: miután először több sajtó- és amerikai hírszerzési forrás is orosznak gondolta a becsapódó rakétát, hivatalos megerősítés még azóta sem érkezett arról, hogy pontosan hogy került lengyel félre a rakéta – és milyen rakétáról is van szó. Egyelőre tehát rengeteg a kérdés a lengyelországi rakétabecsapódás körül, de amint kiderül valami Przewodówban, helyszíni stábunk újra jelentkezik.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Lengyelország a nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottság ülése után kedden késő este bejelentette, hogy vizsgálódnak, emelnek a készültségen, és a NATO 4-es cikkelyének aktiválását fontolgatták. Szerdán délelőtt összeültek a NATO-tagországok megvitatni a történteket. A 4-es cikkelyről itt írtunk bővebben; lényege, ha egy tagállam úgy érzi, hogy egy másik ország vagy terrorszervezet fenyegeti, akkor a fenyegetett tag kérésére hivatalos konzultációt kezdenek.

Andrzej Duda lengyel elnök szerda 12 órára összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését is. A lengyel külügyminisztérium azt megerősítette, hogy egy orosz gyártmányú rakéta csapódott be Przewodównál. Az incidens miatt bekérették az orosz nagykövetet. Duda éjszaka egy sajtótájékoztatón azt mondta: egyelőre „nincs egyértelmű bizonyíték” arra, hogy ki lőtte ki a rakétát, valamint úgy fogalmazott, hogy egy „elszigetelt incidens” történhetett.

Volodimir Zelenszkij és más ukrán tisztviselők is kemény hangvételű reakciókat osztottak meg az incidens után, és erősen utaltak arra, hogy orosz támadás történt. Oroszország tagadja, hogy orosz rakéták lépték volna át a határt, „szándékos provokációnak” nevezték az állítást.

Joe Biden amerikai elnök rendkívüli ülést hívott össze a G20-as csúcstalálkozón a világ vezetőinek, hogy megvitassák a helyzetet. „Nem akarom ezt biztosra mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk a helyzetet. A pályája alapján nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki, de majd meglátjuk” – mondta.

Az AP-nek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint az is lehet, hogy a rakétát Ukrajna lőhette ki egy beérkező orosz rakéta elhárítására. A Reuters egy NATO-forrásra hivatkozva arról írt, Biden arról tájékoztatta partnereit, hogy a lengyel területre zuhant rakéta egy ukrán légvédelmi rakéta volt.

Azt is tudni, hogy egy NATO-repülőgép végigkövette a becsapódott rakéta útját, az összegyűjtött adatokat a lengyelek és a NATO rendelkezésére bocsátották.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!