NATO-főtitkár: Nem utal semmi arra, hogy Oroszország meg akarta támadni a NATO-t

2022. november 16. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint nincs arra utaló jel, hogy szándékos támadás történt, és hogy Oroszország meg akarta támadni a NATO-t, írja a Telex.

Stoltenberg szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta, hogy még mindig vizsgálódnak az ügyben, és meg kell várni a végeredmény. A NATO-főtitkár szerint

„valószínűleg” egy ukrán légvédelmi rakétát lőttek ki egy orosz rakéta ellen, akkor történhetett a robbanás.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

Szerinte ugyanakkor a felelősség Oroszországé, amiért folytatja az illegális háborúját Ukrajna ellen.

A főtitkár világossá tette, hogy a NATO mindenben Ukrajnát fogja támogatni, és ellenzi az orosz agressziót. Stoltenberg elmondta, hogy továbbra is figyelni fogják a helyzetet, a NATO mindent meg fog tenni, hogy a szövetségeseit megvédje.

Korábban a lengyel elnök, Andrzej Duda is azt mondta, hogy nincsen arra utaló jel, hogy szándékosan támadták meg Lengyelországot kedd este.

A Telex cikke szerint Duda elmondta, hogy arra sincsen utaló jel, hogy Oroszország lőtte ki a rakétát, de több jel mutat viszont afelé, hogy egy légvédelmi rakéta csapódott be, ami nem robbant fel, csak a földre zuhant. Duda szerint nem egy rakéta robbanhatott fel, hanem valamiféle üzemanyag.

Korábban a belga védelmi miniszter, Ludivine Dedonder arról twittelt, hogy orosz és ukrán rakétamaradványokat is találtak a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén.

Azt írta, hogy a jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a becsapódás az ukrán légvédelem miatt történhetett. „Állítólag orosz rakéták darabjai és egy ukrán elfogórakéta zuhantak le Lengyelországban” – írta Dedonder, hozzátéve, hogy az értesüléseit még meg kell erősítenie a folyamatban lévő vizsgálatoknak.

A lengyelországi rakétaincidens jól mutatja a biztonsági helyzet törékenységét, de „tisztázni kell” az eset körülményeit, és ebben az esetben „nincs helye a spekulációnak” – jelentette ki az esettel kapcsolatban szerdán Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője egy bukaresti nemzetközi konferencián szólalt fel. Kifejtette, hogy a bukaresti hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a lengyelországi vezetőkkel, és nagyon fontosnak tartja, hogy mielőbb tisztázódjanak a rakétabecsapódások körülményei.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!