NATO-főtitkár: Nem utal semmi arra, hogy Oroszország meg akarta támadni a NATO-t

2022. november 16. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint nincs arra utaló jel, hogy szándékos támadás történt, és hogy Oroszország meg akarta támadni a NATO-t, írja a Telex.

Stoltenberg szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta, hogy még mindig vizsgálódnak az ügyben, és meg kell várni a végeredmény. A NATO-főtitkár szerint

„valószínűleg” egy ukrán légvédelmi rakétát lőttek ki egy orosz rakéta ellen, akkor történhetett a robbanás.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

Szerinte ugyanakkor a felelősség Oroszországé, amiért folytatja az illegális háborúját Ukrajna ellen.

A főtitkár világossá tette, hogy a NATO mindenben Ukrajnát fogja támogatni, és ellenzi az orosz agressziót. Stoltenberg elmondta, hogy továbbra is figyelni fogják a helyzetet, a NATO mindent meg fog tenni, hogy a szövetségeseit megvédje.

Korábban a lengyel elnök, Andrzej Duda is azt mondta, hogy nincsen arra utaló jel, hogy szándékosan támadták meg Lengyelországot kedd este.

A Telex cikke szerint Duda elmondta, hogy arra sincsen utaló jel, hogy Oroszország lőtte ki a rakétát, de több jel mutat viszont afelé, hogy egy légvédelmi rakéta csapódott be, ami nem robbant fel, csak a földre zuhant. Duda szerint nem egy rakéta robbanhatott fel, hanem valamiféle üzemanyag.

Korábban a belga védelmi miniszter, Ludivine Dedonder arról twittelt, hogy orosz és ukrán rakétamaradványokat is találtak a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén.

Azt írta, hogy a jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a becsapódás az ukrán légvédelem miatt történhetett. „Állítólag orosz rakéták darabjai és egy ukrán elfogórakéta zuhantak le Lengyelországban” – írta Dedonder, hozzátéve, hogy az értesüléseit még meg kell erősítenie a folyamatban lévő vizsgálatoknak.

A lengyelországi rakétaincidens jól mutatja a biztonsági helyzet törékenységét, de „tisztázni kell” az eset körülményeit, és ebben az esetben „nincs helye a spekulációnak” – jelentette ki az esettel kapcsolatban szerdán Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője egy bukaresti nemzetközi konferencián szólalt fel. Kifejtette, hogy a bukaresti hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a lengyelországi vezetőkkel, és nagyon fontosnak tartja, hogy mielőbb tisztázódjanak a rakétabecsapódások körülményei.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!