Erdoğan szerint „terrorszaga van” az isztambuli robbanásnak

2022. november 13. – 16:21

Erdoğan szerint „terrorszaga van” az isztambuli robbanásnak
Fotó: REUTERS / Umit Bektas

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanás hallatszott helyi idő szerint vasárnap délután 4 óra körül Isztambul egyik forgalmas bevásárlóutcáján, az İstiklal sugárúton – számolt be a Le Monde. A robbanás oka egyelőre tisztázatlan, Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója nem sokkal a detonáció után „halottakról és sebesültekről” írt a Twitteren. Erdoğan elnök később bejelentette,

hat ember meghalt, ötvenhárman pedig megsebesültek.

Az áldozatok száma gyorsan nőtt, nem sokkal Erdoğan bejelentése előtt Isztambul kormányzója még csak 4 halottról és 38 sebesültről tudott. Erdpgan elnök bejelentése után, az esti órákban pedig már 81 sérültről szóltak a hírek. Igaz, sokukat szinte azonnal haza is engedték a kórházból könnyebb sebeik ellátása után.

Bár a robbanás pontos oka továbbra is ismeretlen, Erdoğan elnök beszédében „támadásnak” nevezte a szerencsétlenséget. Azt mondta:

„Talán elsőre hiba lenne terrorizmusnak minősíteni az esetet, de rendelkezésünkre álló információk és az eddigi fejlemények alapján ennek terrorszaga van.”

Az elnök szerint a végső következtetéseket később vonják le, de Fuat Oktay török alelnök este már egyértelműbben utalt arra, hogy terrortámadás történt. Azt mondta, a nyomozás eddigi információi szerint merénylet történt, és minden erejüket bevetik, hogy megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőt. Úgy tudni, a török hatóságok egy gyanús nőt keresnek, aki több mint 40 percig ült egy padon az Istiklal sugárúton, majd nem sokkal azután, hogy felállt, működésbe lépett a bomba. A nyomozók szerint ez a nő hozhatta működésbe a robbanószerkezetet.

Fotó: Kemal Aslan / REUTERS
Fotó: Kemal Aslan / REUTERS

A helyszínen készített képeken és videókon mentő- és tűzoltóautók, valamint rendőrök látszanak.

A török média szerint nem sokkal a robbanás után „közvetítési tilalmat” rendeltek el a robbanással kapcsolatban, a robbanással sújtott környéket pedig kiürítették a hatóságok. A Vörös Félhold (a Vöröskereszt testvérszervezete a muszlim országokban) török vezetője szerint egyelőre nincs vészhelyzet, de az isztambuli kórházakba extra adag vért küldtek, hátha szükség lesz majd rá a sebesültek ellátásakor.

Fotó: Kemal Aslan / REUTERS
Fotó: Kemal Aslan / REUTERS

Az isztambuli polgármester mindenkit arra kért, segítse a hatóságok munkáját, és tartózkodjon a pánikkeltéstől. A robbanás után nem sokkal bejelentették, Süleyman Soylu török belügyminiszter is Isztambulba utazik.

Az Istiklal sugárút a Beyoğlu kerületben található, kb. 1,4 kilométer hosszú, elegáns sétálóutca. Vasárnap délután általában kifejezetten sűrű a tömeg, valószínűleg most sem volt ez másképp. A helyi média szerint a robbanást hatalmas robaj kísérte, amit még a környező kerületekben is hallani lehetett.

Az İstiklal sugárúton 2016-ban az Iszlám Állam egyik tagja követett el bombamerényletet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!