Befolyásos republikánusok Trumpot hibáztatják a félidős eredményért

2022. november 13. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egymás után jelennek meg olyan nyilatkozatok befolyásos republikánus politikusoktól, amik Donald Trumpot nevezik meg az egyik fő felelősnek azért, mert a republikánus jelöltek a várakozásokhoz képest gyengébben szerepeltek az amerikai félidős választáson. Vasárnap hajnalra eldőlt, hogy az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus demokrata kézben marad.

A BBC több magas rangú republikánus politikust idéz, akik kritizálták Trumpot. Chris Sununu, New Hampshire republikánus kormányzója az ABC-nek azt mondta, „borzalmas ötlet” lenne, ha Trump a jövő héten bejelentkezne a 2024-es elnökválasztásra. Az emberek el akarnak távolodni a politikától az ünnepi időszak közeledtével, ez szerinte nem „a nagy politikai nyilatkozatok időszaka”. Sununu a jelöltek gyenge „minőségét” okolta pártja gyenge szerepléséért. Szerinte az eredmények „a szélsőségesség elutasítását” mutatják, de nem volt hajlandó Trumpot közvetlenül hibáztatni, azzal érvelve, hogy „van egy szélsőséges baloldal és egy szélsőséges jobboldal” is az országban.

Ennél egy fokkal keményebb hangot ütött meg Bill Cassidy louisianai szenátor, aki úgy fogalmazott az NBC-nek: „Azok, akik a legközelebb álltak a korábbi elnökhöz, alulteljesítettek.” Majd hozzátette: „Azok, akik a jövőről beszéltek, vagy akik jól irányították az államukat, túlteljesítettek.” Arra a kérdésre pedig, hogy Trumpot hibáztatja-e, azt mondta, hogy a republikánusoknak tovább kell lépniük „a múltból”, „alternatívát kínálva”. Cassidy a múlttal kapcsolatban vélhetően arra céloz, hogy jó pár Trumphoz köthető jelölt kétségbe vonja a két évvel ezelőtti – demokrata győzelemmel zárult – elnökválasztás eredményeinek hitelességét.

Szintén kritizálta a korábbi elnököt Larry Hogan, Maryland republikánus kormányzója. Ő is „republikánus hullámot” várt a félidős választásra, de végül csalódnia kellett.

„Azok a republikánus jelöltek, akik olyan fontos témákról beszéltek, mint például a gazdasági helyzet és a bűnözés, jól teljesítettek, de azok, akik összeesküvés-elméletekre és olyan kérdésekre összpontosítottak, amelyek nem számítanak, elbuktak” – mondta.

Hogan a CNN-nek azt mondta, ez már a harmadik olyan választás egymás után, hogy Trump tevékenysége „az eredményünkbe került”. És jelezte azt is: belefáradt a vereségekbe.

Még nem tudni, hogy Trump újraindul-e

A volt amerikai elnök november 3-án Iowában egy kampánygyűlésen azt mondta: „nagyon, nagyon, nagyon valószínű”, hogy 2024-ben újra elindul. Múlt héten egy ohiói eseményen arról beszélt, november 15-én „nagyon nagy bejelentést” fog tenni. Miután leadta szavazatát a floridai Palm Beachen, újságíróknak elmondta, hogy november 15-én, kedden beszélni fog, és úgy fogalmazott: ez „nagyon izgalmas nap lesz sok ember számára”.

Azóta sok általa támogatott jelölt alulteljesített a félidős választáson. Egyedül a törvényhozás alsóháza, a képviselőház jelenthet némi vigaszt a republikánusoknak. Még ott sem dőlt el minden, de a 218 fős többséghez ők állnak közelebb 214 mandátummal, míg a demokratáknak csak 210 helyük van, és elemzők szerint a republikánusoknak valamivel nagyobb esélyük van a többség megszerzésére, bár előzetesen ennél jóval nagyobb győzelmet vártak a képviselőházban is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!