Költöztetnék Amszterdam vörös lámpás negyedét, de nem találnak helyet az új szexplázának

2022. november 12. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

A város vezetése egy komplexumot tervez bárokkal, éttermekkel, színházzal és szexmunkások szobáival, de senki sem akarja, hogy az új pláza a szomszédjában legyen – írja a Guardian.

Még tavaly állapodott meg a polgármester és a városi tanács abban, hogy elköltöztetik és újragondolják Amszterdam hírhedt/híres vörös lámpás negyedét. Minderről azután döntöttek, hogy az elmúlt években egyre több kellemetlenséget okozott a negyed: nőtt a bűnözés, és a tömegturizmus visszatérése is problémát okoz.

„A piros lámpás negyed városunk egyik legrégebbi és egyben legkisebb része is, de jelenleg ömlenek a legénybúcsúkra érkező, péniszruhába öltözött turisták, akik zaklatják a szexmunkásokat”

– mondta egy helyi képviselő. A város egy építészirodát bízott meg azzal, hogy tervezzen egy 100 szexmunkás befogadására alkalmas, bárokkal, éttermekkel és egészségügyi központtal is ellátott elegáns épületet. A komplexumnak a város vezetése nyolc lehetséges helyszínt jelölt ki. Azonban az ötlet se a helyi lakosoknak, se a város előkelő részén fekvő bordélyházak elhagyására kényszerített szexmunkásoknak nem tetszik.

A komplexum lehetséges helyeként felmerült kerültekben attól tartanak, hogy nőne a környékükön a bűnözés, míg egyesek szerint még több ember érkezhetne a prostitúció miatt a városba. A szexmunkásoknak az nem tetszik, hogy kevesebb helyük lenne (250 helyet 100), ráadásul véleményük szerint kevésbé lenne biztonságos egy szexplázában dolgozni. A város polgármestere, Femke Halsema ezért most három, újabb helyszínt nevezett meg. Elmondta, hogy megérti az aggodalmakat, azonban célja, hogy javítsa a belvárosi életminőségét, a szexmunkások körülményeit és jogait is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!