Kövessék velünk élőben a félidős választási eredményeket!

2022. november 9. – 00:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden félidős választásokat tartottak az Egyesült Államokban, a törvényhozás alsóháza, a képviselőház összes tagjáról, továbbá a felsőház, a szenátus tagjainak harmadáról szavaznak. Az Economist modellje 225 helyet jósol a republikánusoknak és 210-et a demokratáknak a képviselőházban, a szenátusi előrejelzésük 51-49-es republikánus többséget vár. A FiveThirtyEight modellje 84 százalékra teszi annak az esélyét, hogy republikánus többség lesz a képviselőházban, míg a szenátusban 59 százalékot ad a republikánus hatalomátvételre.

Azaz a képviselőház szinte biztosan elúszik Joe Biden pártja számára, a szenátus pedig néhány, nagyon szorosnak ígérkező versenyen múlik majd.

A félidős választásokon általában is jellemző, hogy az elnök pártja veszít kongresszusi helyeiből, idén pedig a négy évtizedes csúcson álló infláció is nagyot ártott a demokratáknak. A republikánusok megítélésén azonban sokat rontott a legfelsőbb bíróság konzervatív fordulata, az abortuszhoz való hozzáférés szövetségi védelmének eltörlése, és az összeesküvés-hívő jelöltek is számos esetben ártottak nekik.

A félidős választás jelentőségéről és tétjéről itt írtunk részletesen>>>

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!