CNN exit poll: Az infláció és az abortuszhoz való jog a legfontosabb a választóknak

2022. november 9. – 01:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kijött az este első exit pollja a CNN-től, amiben a választók az inflációt és az abortuszhoz való jogot nevezték meg, mint az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket. Előbbi 32 százalékkal, utóbbi 27 százalékkal vezette a listát. Jóval lemaradva következett a fegyvertartás (12 százalék), a bűnözés (12 százalék) és a bevándorlás (10 százalék) kérdése.

A republikánusok megpróbálták a világszinten magas inflációt Joe Biden demokrata elnökhöz kötni, míg az abortuszhoz való jog azután vált fontos témává, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság június végén eltörölte annak alkotmányos védelmét. A demokrácia és a jogállamiság védelme, amely a másik téma, amit a demokraták erősen sulykoltak, nem került fel a listára.

Az abortuszhoz való jog mellett tüntetők Texasban 2022. október 8-án – Fotó: Reginald Mathalone / AFP
Az abortuszhoz való jog mellett tüntetők Texasban 2022. október 8-án – Fotó: Reginald Mathalone / AFP

A választók nagy része borúlátó az ország gazdasági állapotával kapcsolatban, körülbelül csak negyedük vélekedett róla pozitívan. Ez rosszabb arány, mint akár a 2020-as, akár a 2018-os választásokon. Több mint háromnegyedük pedig azt válaszolta, az infláció nehézséget okozott neki és családjának az elmúlt évben.

Ezenkívül több mint 70 százalékuk azt állította, hogy nem elégedett azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok, Joe Biden népszerűségi mutatója pedig 45 százalékon áll a felmérésben.

Meg kell jegyezni, hogy az exit pollok nem mindig teljesen pontosak, és érdemes velük óvatosan bánni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!