A CNN exit pollja szerint fehérebbek és idősebbek a választók, mint négy éve

2022. november 9. – 02:03

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb adatokat közölt a CNN a saját exit polljában, ami alapján idén idősebbek és fehérebbek a szavazók, mint a 2018-as félidős választásokon.

Az idei választáson a szavazóknak csak mintegy tizede volt 30 év alatti, míg nagyjából egyharmada volt 65 éves vagy idősebb. 2018-ban körülbelül 13 százalékuk volt 30 év alatti, és körülbelül 26 százalékuk 65 éves vagy idősebb.

A fehér szavazók arányát 76 százalékra teszik, ami magasabb, mint a négy évvel ezelőtti 73 százalék. Ezzel párhuzamosan csökkent a színesbőrű és latínó szavazók aránya. Utóbbiak körében a demokraták hagyományosan erősek, bár a latínók az elmúlt években valamennyire elfordultak a párttól.

Az exit poll emellett jól bemutatja a két párt választóinak különböző prioritásait. A Republikánus Párt képviselőházi jelöltjét támogató szavazók közel fele az inflációt nevezte meg a legfontosabb kérdésnek, és kevesebb mint 15 százalékuk választott mást legfőbb prioritásként. A demokrata jelöltet támogató szavazók 44 százaléka az abortuszhoz való jogot tette első helyre, és 15 százalékuk vagy annál kevesebb választott mást.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén eltörölte az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. Az exit poll szerint a választók kevesebb mint 40 százaléka örült a döntésnek, és több mint 60 százalékuk mondta azt, hogy az abortusznak a legtöbb vagy minden esetben legálisnak kell lennie.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!