Lehallgatási botrány Görögországban: több mint harminc politikus és újságíró lehetett érintett

2022. november 7. – 06:26

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot rendelt a görög legfelsőbb bíróság, miután kiderült, hogy több mint harminc politikust, újságírót, illetve üzletembert hallgatott le a görög titkosszolgálat – írja az MTI igazságügyi források alapján.

A lehallgatási botrány július végén tört ki Görögországban, amikor Nikosz Andrulakisz, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnöke panaszt nyújtott be a görög legfelsőbb bíróságon azt állítva, hogy megpróbálták feltörni a mobiltelefonját. A szocialista politikus az Európai Parlament képviselője, és közlése szerint az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálata értesítette őt a lehallgatásról.

Nyár végén a görög hírszerző szolgálat igazgatója, Panagiotisz Kontoleon és a miniszterelnök hivatalának főtitkára, Grigorisz Dimitriadisz is lemondott az ügyben. Később kiderült, sokkal több érintettje lehetett a lehallgatásoknak.

A Dokumento című hetilap szombaton tényfeltáró cikkben számolt be arról, hogy a lehallgatott személyek listáján szerepelt Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök, több jelenlegi kormánytag és a Vangelisz Marinakisz hajózási vállalkozó, az Olympiakosz és a Nottingham Forest labdarúgó-egyesületek tulajdonosa.

A lehallgatások célpontjai főleg a konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia) kormánypárt befolyásos tagjai voltak, akik Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megbuktatása esetén lehetséges riválisai volnának.

A Dokumento a legfőbb görög ellenzéki párt, a baloldali Szirizához közeli újság, értesüléseit pedig állítólag „a megfigyelésben kulcsszerepet játszó két személytől” szerezte. A lap úgy tudja, a görög hírszerzés a Predator nevű kémszoftverrel végezte a megfigyelést.

A lehallgatások ügyében a görög legfelsőbb bíróság is vizsgálatot indított, a Dokumento kiadóját, Kosztasz Vakszevaniszt hétfőn hallgatják meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!